Протягом нашої серії постів Програміст Початківець ми з вами розглянули такі важливі питання як вибір напрямку, де і як навчатися, як шукати наставника, як складати резюме та проходити інтервю, та як набувати реальної практики у програмуванні. Одним словом усе необхідне, щоб досягнути того рівня, при якому можливо отримати свою першу роботу.

Running

@freehdw.com

Проте в момент, коли вас беруть на вашу першу роботу це ще не кінець. Як б сказав, що це лише початок подальшого, часом непростого, процесу навчання. В більшості випадків професія програміста асоціюється з постійним навчанням.

Цим постом ми завершуємо серію Програміст Початківець і у ньому оглянемо, що ж робити початківцю далі. Як тримати свої знання у хорошій формі, набувати нові та прогресувати у своїй кар’єрі. IT сфера надзвичайно динамічна, тому важливим є постійно слідкувати за новинками, освоювати нові технології та орієнтуватися у поточній IT тусовці.

Пройдемось по кількох напрямках:

Технічні новини, RSS та Email підписки

Цей пункт – це необхідний мінімум, щоб бути в курсі подій у своїй галузі. Потрібно відшукати кілька основних онлайн ресурсів, такби мовити, флагманів галузі, і слідкувати за новами, що там публікуються.

Це можуть бути основні сайти фундацій вашої технології чи мови, сайти її популярних розробників чи фірм, що найбільше виділяють власного часу для підтримки даної технології.

Щоб новини самі до вас приходили варта пошукати на даних сатах RSS підписки, під’єднати до вашого RSS читача (я використовую feedly.com) і отримувати усі новини в одному місці.

Останнім часом стали популярні емейл розсилки і велика частина блогі та сайтів пропонують таку емейл підписку. Таким чином ви отримуєте новини у свою поштову скриньку.

Я, наприклад, будучи веб програмістом та займаючись мовою Python, є підписаний на ряд розсилок по веб технологіях:

  • HTML: англомовний тижневик з доставкою на поштову скриньку: http://html5weekly.com/
  • Javascript: також англійською, раз в тиждень лист з новинами вам на пошту: http://javascriptweekly.com/
  • Python: також раз на тиждень на пошту: http://www.pythonweekly.com/
  • ще кілька по CSS, лінуксі, і т.д.

Крім того маю кілька RSS підписок із наступних сайтів:

  • dou.ua – загальні IT новини по Україні та закордоном, найпопулярніший український ресурс;
  • блог Django веб фреймворку: https://www.djangoproject.com/weblog/
  • новини від Джоела Спольски: http://www.joelonsoftware.com/, створив trello.com і багато іншого; дуже цікаві статті на блозі на IT тематику;
  • блог автора мови Пітон Гвідо ван Росума: http://neopythonic.blogspot.com/
  • і ще багато інших

Останнім часом значно вкоротив число підписок, залишив лише найбільш потрібні по роботі. Кожного дня присвячую 30-60 хвилин новинам.

Важливо тримати здоровий баланс між читанням дійсно корисного та потрібного і просто гаянням часу. Ставте собі обмеження на час віддведений на новини.

З новин я дізнаюсь про нові версії софта, який використовую у щоденних проектах, патчі по безпеці, загальні тренди куди рухається галузь. Важливо не лише читати новини, а й застосовувати набуту інформацію на практиці.

Тому рекомендую розглянути і обрати кілька цікавих та корисних вам онлайн ресурсів, які напряму мають відношення до вашої основної зайнятості, підписатись на щоденні новини та регулярно виділяти на них трохи часу!

Участь в галузевих подіях

Другий левел – це почати брати участь у живих подіях галузі. Це можуть бути конференції, спринти, локальні зустрічі, майстер класи та платні тренінги.

Навіть найбільший найінтровертованіший ґік деколи, але хоче поспілкуватися із собі подібними 😉 Кожна мова програмування, більшість фреймворків, популярних бібліотек мають потужні сформовані спільноти.

Це хороша можливість для вас познайомтися з іншими у вашій галузі та показати себе. Регулярне відвідування галузевих зборів програмістів, конференцій, локальних та міжнародних зустрічей, допоможе вам навчатися і переймати досвід від лідерів думок. З часом рекомендую не лише бути слухачем, але й подаватися на такі події як доповідач.

Конференції – це один із найкращих інструментів просування себе як експерта у своїй галузі, та наведення нових контактів (партнерів, працівників, клієнтів).

Якщо ж є страх виступу на публіці, тоді отут в статті знайдете кілька фішок як з цим боротися.

Я, наприклад, час до часу відвідую конференції міжнародні по Plone CMS, конференції з мови Python, регулярно відвідую події у Львові, що організовуються Lviv Startup Club. Подібні події дуже класно заряджають на наступну ефективну роботу, окрім того, що дають нові корисні контакти та знання.

Пропоную вам також погуглити за подіями у потрібних вам галузях, мовах програмування та найближчим часом відвідати її. Головне не бути пасивним і самому ініціювати знайомства під час тусовки. Також можете глянути на dou.ua в секцію подій, можливо знайдете щось для себе підходяще та цікаве.

Навчання суміжних технологій

Загалом копати варта не лише вглиб (ставати експертом у своїй вузькій спеціалізації), але й вшир. Що це значає? А те, що варто потроху цікавитися суміжними спеціальостями.

Code vs Geek vs Designer

@www.ipixel.com.sg

Наприклад, я, як серверний програміст під веб, знаю мову пітон та кілька фреймворків, що допомагають створювати веб сайти та аплікації. Про те з часом я освоїв ази верстки (html i css) та добряче розібрався з мовою яваскрипт. Крім того, наловчився адмініструванню продакшин серверів. І навіть прочитав кілька книжок по веб дизайну, та мав мінімальну практику з фотошопом. І список цим не обмежується…

Так, це не зробило мене експертом у тих інших напрямках, проте дозволило зрозуміти увесь процес розробки та підтримки веб аплікації. Також мені значно легше порозумітися і ефективно взаємодіяти з іншими членами команди на проекті, які не є програмістами.

Знати досконало вашу основну спеціалізацію, а також розбиратися трохи в інших суміжних напрямках на проекті – ключ до успіху. Дає можливість стати лідом, а можливо і менеджером проекту (звичайно якщо вам це подобається).

Тому я заохочую вас час до часу піднімати голову та цікавитися, а що ж роблять та як працюють дизайнери у сусідній кімнаті 🙂

Опенсорс та власні Pet Проекти

Я вже згадував неодноразово важливість бути залученим в опенсорс проектах на добровільних основах. Це не лише допоможе отримати першу реальну практику програмування і знайти свою першу роботу, але й надалі рости кар’єрно, отримувати кращі та більш оплачуваніші проекти та посади.

Також я думаю, не має такого професійного програміста, який за всю свою кар’єру не попрацював би над власним проектом (англ. термін є Pet Project – або домашній проект).

Участь у серйозних опенсорс проектах (або ще краще започаткування власних) з великою спільнотою надає неймовірні можливості вам як програмісту. Це зазвичай засвідчує ваш рівень як експерта у даній галузі.

Як почати своє життя в опенсорсі, можете почитати отут.

Думаю у вас завжди буде якась ідея, на яку немає часу на основній роботі. Це якраз і є хороша можливість програмувати поза робочим часом вдома, для себе і в кайф. Потім закидади цей код на публічний github та надавати користь іншим.

Хто-зна, можливо, окрім наповненого класним кодом вашого профілю на github (що є дуже класним моментом для пошуку роботи), один з ваших проектів вистрелить, назбирає купу людей навколо, і ви будете заробляти на хліб лише ним. Як от сталося із розробниками WordPress SEO плагіна YOAST.

А що ви робите на регулярній основі, щоб тримати свої програмістські знання та навички у гарній формі та в ногу з прогресом?

***

Маю велику надію, що дана серія статей Програміст Початківець, на яку я потратив десятки годин, принесе вам, як початківцю, неабияку користь!

Я вже отримав багато позитивних відгуків щодо даних статей. Дуже класно, що вже багато людей розпочало свій шлях у програмування. Діліться результатами і бажаю успіху!

P.S. Наступним кроком хочу оформити дану серію у вигляді концентрованої кілька-денної емейл розсилки, де інформація буде максимально сфокусована на діях та необхідній інформації. Спеціально для тих, хто не хоче читати довгих статей, а отримати лише “м’ясо” за 15 хвилин 🙂

P.P.S. Вже маю кілька ідей щодо наступних серій. Тепер трошки продвинутіших і більш спеціалізованих. Слідкуйте за новинами та підписуйтесь на новини блогу.