Два роки тому (в жовтні 2014) я запустив перед-продаж книги “Веб-розробка з Python та Django для Початківців” і лише кілька днів тому розіслав останні дрібні матеріали студентам, чим офіційно завершив роботу над першою версією книги і усіма супутніми матеріалами.

Коли починав я абсолютно не уявляв на скільки це буде об’ємна, трудомістка і рутинна робота. Те, що я початково планував в 100 сторінок роботи переросло у 900+ талмуд. За цей час продано більше 700 копій книги і це без жодної платної реклами. По старому курсу долара на той момент, коли почалась передоплата книги (а ціну з того часу я не піднімав) книга заробила $13000+ .

Звісно, якщо я надумаю писати наступну книгу, то вже зроблю це трохи по іншому. Але загалом, після завершення цього великого куска роботи, звісно не жалію про подібний досвід.

Проаналізувавши весь цей досвід із написання технічної книги, хочу поділитись кількома важливими порадами з вами. Якщо ви технічний спеціаліст і задумуєтесь над написанням власного підручника (а це буває особливо корисно для власного промоушена як експерта), пропоную дану статтю для ознайомлення.

Зверніть увагу, що більшість порад актульні в першу чергу для технічної книги.

 

1. Перед-продаж

Мабуть рішення почати продавати книгу ще до того як вона була написана було моїм найкращим рішенням, яке дозволило мені довести справу до кінця.

Перед-продаж заставить вас задуматись і спланувати продукт та зафіксувати найважливіші точки:

  • тему книги,
  • її зміст,
  • цінність для покупця,
  • власне подумати про ідеального читача вашої книги,
  • і ще багато речей, від яких ви відштовхуватиметесь в рішеннях під час роботи над книгою.

На момент перед-продажу я підготував лендінг сторінки, створив план та зміст книги, придумав формат, та мав дуже примітивний чорновик третини глав книги.

По-друге, перед-продаж дозволяє повправлятись в маркетингу та продажах. Ви, наприклад, можете братись до роботи лише тоді, коли назбираєте 100 покупців, таким чином вже зрозумівши, що буде попит на ваше творіння. Якщо не зможете розкрутити, продати – просто повернете усім покупцям перед-продажу гроші.

Ну і мабуть найважливіша роль перед-продажу – публічне зобов’язання. Якщо книгу купили, та ще й кілька десятків чи сотень людей – мотивація дописати книгу збільшується в рази. Я на 100% впевнений, що не довів би таку велику справу до успішного завершення, якщо б мені не дихало кілька сотень клієнтів у спину 😉

2. Випускайте рано, частинами і часто

Класний плюс технічної книги в тому, що це зазвичай практичний матеріал, який потребує не лише прочитання, але й опрацювання. Відповідно автор такої книги має можливість випускати книгу частинами, чим резервувати собі час на наступну главу.

У моєму випадку, книга по Django для зовсім новачків забирає всередньому 6 місяців активної практичної роботи. Доволі часто читачеві приходиться неодноразово перечитувати і розбирати той самий матеріал, писати код та виконувати різного рівня домашні завдання.

Перші 3 глави моєї книги були у вільному доступі, одразу по оплаті людина отримувала наступні 2 глави. І вже інші глави я випускав по мірі завершення. Інколи глава забирала тиждень, а інколи більше місяця.

Мені вдалось так спланувати зміст книги, що основна цінність книги вмістилась у перші 7 глав. Таким чином ще задовго до завершення книги читачі неодноразово звітували (у закриту групу підтримки) про успішний найм на роботу в ролі веб-розробника.

Ще одна дуже важлива роль даної практики – ви отримуєте фідбек від ваших користувачів практично в живому режимі. І можете ним скористатись для покращення наступних глав, а також оновлення вже випущених. Так, базуючись на відгуках я міг оновлювати уже існуючі глави і роздавати в наступних розсилках матеріалів повністю оновлений текст.

Таким чином у вас є час для роботи над новими главами, читачі мають чим займатись і отримувати результат, а кінцевий продукт покращується за рахунок відгуків.

3. Починайте з малого

Всі знають, щоб збільшити успіх у певній справі, варто взятись за меншу справу спочатку. Досягнувши в ній успіху, братись за трохи складнішу і більше. І так далі.

Власне тому я і рекомендую вивчати програмістам початківцям спочатку мову Python, оскільки вона надзвичайно проста в освоєнні.

Подібним чином я не одразу взявся за книгу. Спочатку я потренувався 1 рік вести блог. Коли побачив, що можу систематично писати доволі довгі і практичні статті, коли побачив, що їх читають і блог стає популярним, тоді взявся за емейл курс Програміст Початківець.

Коли і це завершив успішно, тоді в мене уже було достатньо впевненості у своїх силах, що можна братись і за щось серйозніше та більше. Власне лише тоді я обдумав план по роботі над книгою по Django.

Проте я допустився однієї великої помилки. Через брак досвіду я напланував занадто багато тем і глав для книги. Спочатку я уявляв, що 16 глав книги заберуть 100, ну максимум 200 сторінок. Проте на даний момент книга складається із 900+ сторінок і містить 70+ відео уроків. Погодьтесь, хороший об’єм робіт!

Тому наступного разу я точно розіб’ю подібний матеріал на кілька менших книг. Це і легше релізити, і швидше створити, і простіше потім підтримувати.

4. Щоденна робота

За ці два роки роботи над книгою я мав різні періоди і процеси. Було, що тиждень працював повний день лише над книгою. Було так, що лише по 1-2 години кожного ранку до основної роботи. Бувало лише по вихідних. Було так, що на кілька місяців взагалі закидав роботу над книгою через брак часу. Було навіть так, що деякий час подумував плюнути на все це, вибачитись перед покупцями і роздати гроші назад 🙂

Маю визнати, що найкращий варіант, який працює довго і беззаперечно приводить до кінцевої мети – це регулярна щоденна невелика робота. Ідеально, щоб кожного дня у той самий час.

Чому так? А тому, що працювати зранку до вечора щодня можна лише короткий проміжок часу. Тиждень, два, ну можливо місяць. Але розглядаючи варіант, що це не є вашою основною роботою – навряд чи довго ви витримаєте. Це швидше спринт.

Проте написання книги – це зазвичай марафон. А успішно завершити марафон доцільніше щоденним планованим невеликим куском роботи.

Найкраща продуктивність і швидкість випуску нових глав книги у мене була, коли я входив в наступний режим:

  • щодня,
  • 2 години,
  • від 8 до 10 години ранку,
  • в ідеалі без винятків на вихідних.

5. Ні паперу

Я одразу вирішив, що книга буде лише цифровою. Якщо ви працюєте над технічною книгою, де описана технологія оновлюється що-півроку, а то й кожного місяця, тоді ваша книга стане застарілою ще під час процесу створення. Так, ще до релізу.

І так трапляється з більшістю технічних книг. З моєю книгою те ж саме. Версія веб-фреймворку в книзі вже на кілька версій запізнюється і тому ми ведемо активну роботу над новою редакцією книги.

То чи буде доцільно витрачати час та зусилля на випуск вашої книги також в паперовому варіанті? Швидше за все ні. Користь книга принесе незалежно від того, в якому форматі ви її випустите. Але папір, звісно не можна так часто і оперативно оновлювати як цифрову версію 😉

Єдине виправдання в наш час релізити технічну книгу в папері – власне внутрішнє бажання побачити фізичний об’єкт, який ви самі створили на полицях у вашому домі, у домі вашого друга чи на полицях книжкових магазинів. І кайфанути від цього.

6. Self-publish

Старий добрий спосіб видати книгу: пройтись по видавництвах, зацікавити когось із них у власній ідеї, підписати договір і почати роботу над книгою.

Тепер же ж, маючи інтернет і усі фішки по цифрових рекламі та маркетингу, велика частина навіть професійних авторів (тобто тих, в яких видавництво власних книг є основним джерелом доходу) самостійно публікують та продають власні творіння.

Я також самостійно створив продажну сторінку, зверстав книгу, створив примітивну обкладинку (адже цінність книги не в ній, особливо для технічної книги), надав корисність через блог та соцмережі і почав отримувати продажі. Без грошей та видавництв, без Амазону чи PacktPub.

Видавництва накладають багато додаткових умов, форматів, забирають купу часу. Відповідно, попередні фішки даної статті будуть просто неможливими, якщо ви зв’яжитесь із професійним видавництвом.

Звісно, якщо ваша мета заробити на книзі, стати популярним та стати професійним автором (модне зараз слово інфо-бізнесменом), тоді можливо і варто задуматись над релізом вашої книги на Amazon.

В інших випадках – self-publishing – is a way to go!

 

7. Правильні інструменти

Важливо наперед проаналізувати, які є інструменти та сервіси для роботи над книгою. Подумати про те, що вам пригодиться в процесі.

Спочатку я почав просто працювати в Google Drive документі. І через кілька тижнів, остаточно зрозумівши на скільки буде складно підтримувати такий формат в майбутньому, змушений був шукати спеціалізовані інструменти:

  • leanpub.com: сервіс для генерації книги у різних форматах; пишу в редакторі локально, файл автоматично синхронізується на Dropbox, звідти leanpub підтягує зміни і генерує файли для перегляду книги;
  • Dropbox: зберігаю тут файли по книзі і звідси ж розсилаю пакет покупцям;
  • TextMate: звичайний текстовий редактор на Макінтоші;
  • Ecommtools.com: сервіс прийому платежів та розсилки нових матеріалів клієнтам.

***

Діліться вашим досвідом у випадку, якщо ви також є автором або в процесі написання своєї першої книги.

Якщо ви технічний спеціаліст і надумаєте писати книгу – не вагаючись звертайтесь до мене за порадами. Чим зможу – допоможу 😉