На даний момент я пишу у себе на блозі статті здебільшого на одну з двох тематик: програмування та саморозвиток. Сьогоднішній пост належить саме до другої категорії.

Минулого року, на початку осені я мав нагоду проходити курс з Ораторського Мистецтва у Романа Кушніра. Загалом дуже задоволений із набутих знань та практики, і тому хочу у цьому пості поділитися з вами, мої читачі, кількома фішками та правилами Ораторства, та й узагалі Спілкування, які я почерпнув на даних курсах.

Big Orator

@eslovnyk.com

Мова йде не лише про ораторство чи виступ на публіці, але просто про спілкування з іншими людьми та вміння вписатися у колектив. Також те, що зараз називається модним словосполученням “Командний Гравець” – людина, яка вміє ефективно працювати в команді, взаємодіяти та допомагати іншим і бути корисним для усього колективу.

А ще я згадав, що у мене є один подарунок для вас, тому уважно читайте далі статтю і не пропустіть сюрприз, який буде розіграний серед читачів 😉

То ж на що варто звертати увагу при виступі на публіці, та й взагалі при спілкуванні з іншими людьми:

10 Фішок При Спілкуванні з Іншими Людьми

1. Вмійте мовчати та слухати

Це мабуть є найважливішим інструментом при спілкуванні з іншою людиною. Якщо ви не захочете послухати, то в кінці кінців вас також перестануть слухати. Досить справедливо, так? І досить важко в собі виховувати це вміння, принаймні мені 😐

2. Руки геть від обличчя

Для мене це було чимось зовсім новеньким. Взагалі не рекомендується торкатися свого обличчя під час виступу на публіці, звичайно за винятком ситуацій, коли ви щось хочете спеціально пояснити чи навести приклад. Взалежності від місця до якого ви торкаєтесь, цей жест може означати найрізноманітніші речі для глядача. Від страху та хвилювання, і аж до зневаги та нецікавості… Тому краще просто уникати і привчити себе не торкатися до власного обличчя під час виступу. Якщо уявити, що на обличчі дорогий макіяж, тоді мабуть буде легше. Думаю, дівчатам це простіше 😉

3. Ім’я відкриває шлях до людини

Звертання до людини на ім’я значно краще привертає увагу та настроює людину у вашу сторону. Це прояв уважності та того, що розмова з даною людиною є для вас насправді важливою. Ще краще, якщо ви навчилися запам’ятовувати більшість імен людей з групи з першого ж разу. Це справляє неабияке враження на аудиторію.

4. Ми хвилюємося, коли ми про себе “поганої” думки

Взагалі хвилювання є другом оратора. Воно допомагає правильно налаштуватися та підготуватися до виступу, чи просто розмови з людиною. Саме хвилювання вказує на те, що дана розмова є для вас важливою. Тобто навіть найдосвідченіші оратори зазвичай відчувають легке хвилювання перед виступом, адже без нього виступ може справити байжудого відношення оратора до своєї публіки. Саме хвилювання є першим проявом небайдужості!

Інша справа, якщо в людини присутнє надмірне хвилювання, або ще гірше – страх. Тоді основна задача – не боротися з ним, а визнати його, визнати те, що це нормальна річ для людини без великої практики публічних виступів. В більшості випадків ми хвилюємося через те, що про нас подумають. А те, що про нас подумають ми собі уявляємо на основі того, що ми самі про себе думаємо! І знаєте що? Так, звучить тривіально. Треба переглянути свою думку про себе, і впевнитися у власних силах та почати відноситись до власних вмінь та здібностей менш критично та з більшим оптимізмом. Принаймні мені це дуже допомогло при публічних виступах та в колі незнайомих людей.

5. Слідкуйте за колегами

Слідкуйте як за тими, хто переконливо виступає, так і за тими, кому публічний виступ вдається поки що гірше. В обидвох випадках ви навчитеся корисних речей: як варто і як не варто робити при спілкуванні з іншими людьми. Спостерігаючи за іншими ви також побачите, що у кожного оратора є свої підходи, свій унікальний стиль. В основному сформований згідно його особистості, характеру, світосприйняття. Таким чином ви зрозумієте, що копіювати один в один фішки та підходи інших – не оптимальний варіант для освоєння ораторського мистецтва. З часом у вас вони напряцюються власні, саме такі, які підходять і виглядають у вашому виконанні найбільш природньо та вдало.

TeamPlayer

Team Player @ lifestyle.sulekha.com

6. Розповідай як для себе, щоб тобі самому сподобалося

Вам подобається ваш виступ чи доповідь? Якщо ні, тоді першим ділом виправляйте це. Адже як може ваш виступ сподобатися комусь іншому, якщо він навіть вам не є цікавим. Тому в першу чергу – вчіться кайфувати від власної розповіді, виступу. Прийдумате щось таке, що буде вам самим цікавим та інтригуючим. Це значно збільшить ваші шанси на те, що вашим слухачам ваша доповідь також буде вкайф. Ну і на крайняк, хоча б одна людина отримає задоволення від виступу. Вгадали хто? 🙂

7. Самопохвала

Якщо у вас щось не вдалося під час виступу, або навіть якщо більшість не вдалося… Пам’ятайте, треба все одно себе похвалити за цю спробу, ви ж все ж таки спробували! Похвала завжди швидше допоможе прогресувати, ніж надмірна самокритика. В принципі, думаю самопохвала є важливим інструментом у будь-якому навчанні. Погоджуєтесь?

8. Дотримуйтесь структури

Оратор повинен вміти почати та закінчити виступ у будь-який момент. А щоб навчитись робити це ефективно, варто знати і дотримуватися структури виступу. Будь-то публічний виступ перед тисячма людьми, а чи просто купівля хліба в магазині. Отже, структура виступу:

  • 20% – вступ, який складається з: обмін поглядом, привітання, сюрприз (може бути будь-що: комплімент, усмішка, жарт, приємна новина)
  • 60% – сам виступ: перша частина – освітлення проблеми, друга частина – вирішення проблеми
  • 20% – завершення, яке складається з подяки, невеличкий позитив (знову може бути анекдот, жарт, комплімент, і т.д.), ну і До Побачення 😉

Дивуєтеся як можна це все вмістити в розмові з продавцем? Легко. Просто в таких мікро-виступах все скорочується до секунд. Придумайте свій варіант, цікаво в коментарях буде почитати. Я відкоментую із власним. От і буде перша практика 🙂

9. Доносіть інформацію не швидше, ніж найповільніший слухач

Час для оратора біжить швидко, тому виступаючому треба завжди старатись говорити повільніше, ніж зазвичай. Інакше глядачі не встигатимуть за ним. В ідеалі швидкість виступу повинна бути рівною швидкості сприйняття найповільнішого слухача. Як це визначити? З допомогою постійного контакту оратора з глядачами. З досвідом ви відчуватимете чи люди в аудиторії встигають за вами чи ні. Краще подати менше, але зрозуміліше та повільніше, ніж масу матеріалу, який ніхто не засвоїть.

10. Використовуйте усі методи комунікації

І пам’ятайте, голос – не єдиний інструмент оратора. Ще є:

  • руки, ноги з їхніми пересуваннями та жести
  • обличчя та його міміка
  • у голоса є тембр, гучність, так-так, це все можна і треба використовувати
  • підручні матеріали гарно привертають увагу
  • а ще краще – випадкові не плановані ситуації. Супер-оратори вміють з легкістю підлаштуватися під них та використати вдало у власному виступі, імпровізаційно.

Ось так коротенько пробіглися по 10 тезах, які мені запам’яталися найбільше з курсів Ораторського Мистецтва, та які я намагаюся використовувати у власних виступах, та й просто при спілкування з іншими людьми. Маю надію будуть вам корисними, можливо також щось новеньке знайшося для вас із вище наведеного списку.

А тепер…

Розіграш Подарунку

На минулій конференції для Проектних Менеджерів у Львові (Lviv PMDay 2013)  я виграв сюрприз від Ірини Снітинської  (провідного тренера школи Ораторства та Риторики “Агрус”), і хочу його передати у хороші руки тому, кому він принесе більше користі.

Це є подарунковий сертифікат на будь-який бліц-тренінг школи Риторики та Ораторського мистецтва “Агрус”. Він діє до 16 травня 2014 року.

Gift Certificate

Він у мене один, тому і переможець може бути нажаль лише один. Щоб приняти участь у розіграші потрібно виконати 2 умови:

  • поширити дану статтю у будь-якій із соціальних мереж, використовуючи одну з кнопок лайків нижче
  • внизу сторінки запостити коментар до цієї статті із текстом “хочу сертифікат”

І це все. Переможе сильніший випадковий! :-)) Розіграш відбудеться у наступний понеділок 17 березня.

А вам доводилося коли-небудь виступати на публіці? Які власні фішки та правила ви зазвичай використовуєте при спілкуванні з оточуючими людьми (в хорошому сенсі 🙂 ) ? Які виникали казуси у вас при публічному виступі?

ОНОВЛЕННЯ: ====================================================

Подарунок Отримує Макс Венгерак https://vk.com/venherak Вітаємо!