В наш час якщо ти вже досвідчений програміст і маєш за плечима не один успішний проект та кілька років досвіду програмування, тоді роль резюме відіграє твій профіль на сервісі linked.in та екаунт з кодом на github.com. Рекрутери самі їх знаходять та контактують тебе по кілька разів на тиждень.

Resume Sample

@cssmenumaker.com/

Проте, якщо ти лише початківець, що знайти першу роботу, треба буде добряче потрудитись, набути трохи реальної практики та підготувати класне резюме. В цій статті ми якраз і займемося з вами його підготовкою:

Спочатку розберемо кілька важливим моментів резюме, потім детальна покрокова інструкція і на кінець – кілька прикладів класних резюме.

Основні Моменти

Контекст

Вигляд, форма та зміст резюме в першу чергу має залежати та бути підлаштованим під конкретну позицію, роботодавця, фірму.

Не висилайте одне і те саме резюме усім. А краще поцікавтесь потенційним місцем праці у більших деталях. Кого саме вони шукають, для чого, що може кардинально вплинути на успіх вашого інтерв’ю і відповідно підправте ваше резюме.

Наприклад, якщо компанія невелика, її сайт використовує просту неформальну мову, тоді є зміст власне резюме також підготувати у неформальному стилі.

Одним словом, перед створенням свого резюме дослідіть вашого потенційного роботодавця та, з допомогою цього резюме, покажіть що ви з ним на “одній хвилі”. Це значно збільшить шанси на успіх!

Результат, а не Процес

Не розказуйте, що робили, а опишіть що зробили. Ваші досягнення, чим пишаєтеся, результати, бажано з конкретними цифрами (напр. кількість рядків коду, кількість користувачів, процент покриття коду тестами, і т.д.) все це працює значно краще, ніж список речей, якими володієте і якими займалися за все своє життя.

Робіть основний акцент на досягненнях, а не просто описуйте, чим займалися. Починайте список з найкрутіших результатів. Не згадуйте усіх, достатньо буде навіть трьох речей.

Вигляд та Форма

Зміст резюме – це основне. Але не варта забувати і про вигляд та форму. Не варта зациклюватися на 1-2 сторінковому форматі із текстом. Проявіть креативність та подайте ваше резюме у такій формі, якої ще не бачили. Наприклад:

  • дизайнер? – підготуйте у резюме у вигляді фотошоп шаблону
  • десктоп програміст? – у вигляді декстопної програмки
  • веб девелопер? – у вигляді цікавого в користуванні сайту
  • адмін? – скрипт, який при запуску проведе людину, що його запускає через інтерактивне меню з питаннями та відповідями

Проявіть фантазію. Таке резюме точно важко буде забути серед стосів паперу інших претендентів. Плюс, таке резюме показує ваші навички на практиці.

Ізюминка

В бізнесі є таке поняття – конкурентна перевага. Це щось таке, чого не має в інших, за рахунок чого бізнес стає успішним. Так само і з резюме. Ви повинні вкласти в нього щось таке, що не дасть інтерв’юеру його забути.

Це може бути вигляд резюме. Як описано у секції вище про форму та вигляд. Або це може бути щось в самому змісті, в тексті.

Наприклад, резюме із вступом:

Python Розробник, що не написав жодного рядочку коду без наперед написаного для нього тесту!

може класно запам’ятатися в компанії, де великий акцент роблять на автоматичне тестування та Continuous Integration.

Або таке:

Фронт-Енд девелопер. Полегшую користувачам вебсайтів життя з допомогою інтерактивних сторінок. І це все катаючись на байку 🙂

Може бути класним заголовком для неформального резюме в команду цікавих людей, де кожен має набір хобі і де ціниться не лише час на роботі, а й поза ним.

Знову ж таки меж не має. Головне аби було актуальне для конкретної фірми та людей, які у вас прийматимуть дане резюме.

Поєднуйте ваші професійні навики з вашими хоббі. Освітлюйте їх як унікальне поєднання, що важко забути екзаменатору 🙂

Супроводжуючий Лист

Це лист, який ви надсилаєте вашому потенційному роботодавцю з прикріпленим до нього резюме. Роль цього листа дуже недооцінюється. І варіант типу “Доброго дня! Прикріпляю моє резюме” – не проходить.

Натомість скористайтеся можливістю і у даному листі дайте відповіді на кілька важливих питань:

  • покажіть, що знаєте про цю фірму багато речей, і що ваш лист та резюме є єдиним і лише для них
  • опишіть чим ви можете бути їм корисним і для чого ви їм взагалі потрібні, та чому вважаєте, що підходите на їхню позицію та їхній компанії
  • опишіть чому ви хочете в них працювати і чому вважаєте, що фірма може бути корисна вам

Можете також додати все те, що не пасує у формат резюме. Основна мета цього листа – дати зрозуміти, що ви та ваше майбутнє місце праці – ідеально підходять одне одному!

Покажіть Запал

Запал – це коли тобі дуже подобається щось, і ти готовий присвячувати цьому час не лише за гроші і не лише, коли “треба”. А за власним бажанням.

Тому в резюме дуже класно додати описи наступних речей:

  • чи берете ви активну участь в opensource проектах, яких саме
  • чи активні в онлайн форумах та дискусійних групах (напр. stackoverflow)
  • чи ведете технічний блог
  • чи маєте сертифікати з вашого напрямку, чи проходили навчальні курси

Усі ці факти доведуть, що програмування – це не просто для грошей, а справа вашого життя і нікому не треба буде вас заставляти це робити на роботі. Ви без цього не можете жити.

Якщо ж ні по одному пункту у вас не має відповіді ТАК – тоді сам час задуматися над цим, і почати активно брати участь у спільнотах, дискусійних групах та опенсорс проектах.

Інструкція

Є шанси, що супер креативне резюме не пройде і дівчинка, що його переглядатиме, не матиме ні часу, ні бажання запускати ваші адмінські скрипти, інсталювати аплікації чи тестувати вебсайти 😉 Тому все ж таки варта перестрахуватися і підготувати крім нього звичайне старе добре текстове на 1-2 сторінки.

В цій секції я почав описувати покрокову інструкція про те, як створити резюме онлайн. Але після того як знайшов оцей чудовий сервіс Google Resume Builder, вирішиві усе стерти і просто пройтись по його кроках.

Результатом буде створений у вас в Google Drive онлайн документ-резюме. То ж пройдемося детальніше по кроках. До речі, там зліва також побачите англійською мовою блоки з підказками для кожного кроку:

  • клікаємо Google Resume Builder та попадаємо на перший крок нашого резюме;
  • логуємось; якщо немає екаунта на гуглі, потрібно буде створити;
  • клікаємо кнопочку Create Resume;
  • по черзі згори до низу відкриваємо секції з формами для заповнення;
  • Contact Information: ваше ім’я, емейл, адреса, телефон; одним словом все, щоб вас змогли сконтактувати для інтерв’ю та після нього; штат вибирайте будь-який, потім вручну змінимо, аплікація заточена під америку, потім це все пофіксаємо; клікаємо Next;
  • Objectives: це ваші цілі та мета, так би мовити загальний опис вас як спеціаліста у 3-5 речень; пишіть його або дуже цікавим, крутим та креативним (див. секції вище), або не пишіть його взагалі; писати просто щось типу “цілеспрямований, розумний, командний гравець” – толку не багато; я ще не бачив щоб хтось написав “не знаю що хочу, розгільдяй і халявщик” 😉 ; якщо вирішили заповнювати це поле – тоді вже постарайтесь зробити так, щоб воно запам’ятовувалось; Next;
  • Work Experience: ваш робочий досвід; не пишіть 20 проектів i роб. місць; опишіть максимум 3, але таких, що найбільше підходять під дану позицію на яку ви претендуєте, і показують вас у найкращому світлі; для заповнення 2-ї позиції клікаєте +Work Experience; Responsibilities and Accomplishments: важливо описати, що саме ви там робили та які досягнення (!!); Не маєте що писати? Тоді оця стаття нагайна для прочинтання! Увага, цей блог найважливіший, тому приділіть йому максимум уваги та часу; Next;
  • Education: тут все просто – вводити дані про свою освіту; дитсадок згадувати не треба, достатньо один ВУЗ; Next;
  • Skills: список ваших навиків та технологій; починайте з найбільш актуальних для вашої позиції; Next;
  • Languages: список мов, якими володієте; починайте з найкращого рівня до найнищого; не забудьте додати до кожної мови рівень володіння нею: початківець, середній, вільно володію; Next;
  • Interests: перечисліть зацікавлення та хобі; ідеально, щоб були як поза роботою, так і дотичні до неї; наприклад математика, робототехніка чудово доповнять ваше програмістське резюме 🙂 ; Next;
  • Affiliations: список організацій, гуртків та секцій до яких ви належите; наведіть все, що не має відношення до вашої роботи, так і те, що може мати позитивний вплив; наприклад членство у фундації фреймворка, на якому пишете, буде надзвичайно великим плюсом у вашому резюме; Next;
  • References: чи маєте контакти людей, які можуть за вас поручитись і підтвердити, що вони мали гарний досвід співпраці з вами як з програмістом; це наприклад може бути ваш попередній роботодавець, команда стартап у якій ви брали участь, член опенсорс ком’юніті; Next;
  • Save and Choose Template кнопочка приведе вас до вибору шаблону для вашого резюме; варіантів там лише три; обирайте на власний розсуд, потім можна буде вручну підправити; Create Resume;
  • View Resume, щоб перейти до щойно створеного резюме;
  • рекомендую додати власну фотографію десь вгорі справа біля секції з контактами;
  • збільшити шрифти;
  • поправити адреси із штатів на власні країну та місто;
  • при потребі оновити лейаут та поскладати елементи; сгенерований шаблон виглядає не супер, але білдер дозволив нам у зручній для нас формі ввести дані.

Якщо форматування вам абсолютно не подобається, тоді отут є великий вибір шаблонів Google Docs під резюме: https://drive.google.com/templates?q=resume

Обираєте свій шаблон, створюєте резюме, і переносите інформацію з напередодні згенерованого резюме у новий гарнющий шаблон. Таким чином отримаємо дані + гарний вигляд.

Ще рекомендую накидати трохи лінків до резюме, які засвідчать вашу активність в інтернеті:

  • ваш github.com профіль з кодом
  • linkedin.com профіль
  • ваш блог, якщо є
  • створені веб проекти, якщо є

Це також значно підвищить ваші шанси на успіх! Особливо, якщо під тими адресами буде щось вартісне уваги 😉

Приклади

На завершення наведу кілька прикладів хороших резюме.

  • креативне резюме програміста у вигляді вебсайту: http://clarkduvall.com;
  • довжелезне резюме професійного програміста: http://www.leecarmichael.com/resume
  • отут є приклад гарно оформленого резюме інтерна, який навчається на останньому курсі; у ворматі microsoft word;
  • блог пост компанії 37signals, який описує сайти її теперішніх працівників, що принесли їх власникам успіх та робоче місце в цій чудовій компанії: http://signalvnoise.com/posts/2709-sites-that-landed-jobs-at-37signals
  • приклад супроводжувального листа, у вигляді веб сторінки; людина писала його для компанії 37signals: http://jasonzimdars.com/svn/; а тут його резюме: http://jasonzimdars.com/resume.html

Також рекомендую почитати рубрику “креш тест резюме” на dou.ua. Багато корисного. Зокрема про те, які речі не варта робити під час підготовки вашого резюме.

Бачите, що резюме, його вміст, форма та вигляд обмежується лише вашою фантазією. Чим креативніше підійдете, тим краще. І памятайте основне – показати досягнення. Якщо немає поки значних досягнень – тоді покажіть саме резюме як ваше досягнення!

В наступному пості розберемо основні моменти успішного інтервю. На що звернути увагу, що є важливим, а про що не варта взагалі хвилюватися.

Якщо ви вже хоча б раз складали власне резюме, тоді буду вдячний, якщо в коментарях поділитеся досвідом. Розкажіть, що спрацювало для вас. Дякую!

Хочете першими дізнаватися про наступні статті у серії “Програміст Початківець”? Тоді підписуйтесь на розсилку.