Давніше на dou.ua з’явилася дискусія на форумі із заголовком: “HR украинских IT компаний говорят, что главное знать английский, а программированию мы научим“.

Я абсолютно не погоджуюсь із даним судженням. Так само тоді можна сказати: “головне програмування, а англійську ми навчимо”.

Do you speak english?

@nativespeakers.ch

Так от. В даній статті із серії “Програміст Початківець” ми з вами розберемося у двох питаннях:

  • на скільки важливо знати початківцю англійську
  • як краще вивчати англійську програмісту початківцю

Отже:

Вчити чи Не Вчити?

Я цілком погоджуюсь, що англійська мова мабуть у 80-90% випадків буде просто необхідна уже працюючому програмісту. В першу чергу вона потрібна для можливості кар’єрного росту. Більшість IT компаній тим чи іншим чином співпрацюють із людьми із закордоону (клієнти, підрядчики, контрактники, відділ продаж, партнери, і т.д.), тому зазвичай варта володіти англійською, щоб у такій компанії піднятися на щабель вище у кар’єрі.

Тобто англійська пригодиться як мінімум, щоб:

  • спілкуватися з клієнтами, якщо вони з-за кордону
  • з колегами з-за кордону
  • читати навчальну літературу

Початківець же ж в більшості випадків використовує англійську для вивчення програмування. Мова програмування також використовує англійські слова в якості операторів та ключових слів. Ну і  літератури англійською завжди більше. Особливо спеціалізованої.

Проте, програміст який знає англійську, але не знає програмування – не програміст 😉 Тому, однозначно відповідь на наше головне питання вчити чи не вчити початківцю англійську: першим ділом потрібно освоїти програмування на рівні достатньому, щоб тебе взяли на твою першу роботу.

Маєш вільний час і вже програмуєш? Тоді супер. Приділи трохи цього часу англійській. Вона однозначно стане дуже хорошим плюсом у твоєму резюме! Коли розглядатимуть тебе і ще одну людину з однаковими даними щодо програмування – переможе той, хто знає англійську краще.

Ніби згрубша розібралися. Ще на останок даного питання – опитування, яке проводив в соцмережі, щодо актуальності англійської мови початківцю: https://vk.com/vitaliypodoba?w=poll213837179_967 :

English Poll

А тепер рухаємось до другого питання на порядку денному:

Як краще вчити?

Зрозуміло, що ази мови однакові незалежно чи тобі потрібна вона для програмування далі, чи для побуту. Тому освоюємо ази:

  • абетку
  • перші слова
  • як утворюються речення
  • мінімальна граматика: 3 часи у простих формах (минулий, теперішній і майбутній), особи

Все це можна дуже класно освоїти на суперовому навчальному онлайн ресурсі: LinguaLeo.

Далі продовжуємо шлях в сторону технічної англійської. Слова та терміни, що безпосередньо будуть використовуватися у вашій мові програмування.

Тут все просто. Беремо необхідну нам навчальну літературу по програмуванню. Звичайно беремо її спеціально англійською мовою, і освоюємо. Втягуємо в себе як в губку словниковий запас програмістських термінів. Нічого особливого не потрібно придумувати. Просто намагаємося прочитати та зрозуміти навчальний матеріал із словником в руках (http://translate.google.com). Спочатку буде важко, особливо коли на одну сторінку припадатиме більше, ніж половина нових слів. Проте з кожною наступною сторінкою ваша перемога буде ближчою! Головне терпіння.

Таким чином навчаємось читати та писати англійською. Зокрема освоюємо технічну мову.

Я коли починав, то десь після 5-ї англійської книжки по мові Python та Plone CMS, мене прорвало і вже далі читав майже як українську. Головне спочатку не здатись!

English Books

@vitaliykulikov.info

Після такого ви не лише читатимете мейли від англомовник клієнтів та друзів, а й зможете на них відповідати. Нехай і з помилками на початку 😉

Наступний левел – це сприйняття мови на слух та розмовна мова.

Тут у мене були величезні проблеми (в принципі і зараз не “перфекто”). Після 12 років в школі та 5 років навчання в універі все одно не міг зв’язати докупи двох слів. Допомогли курси.

Два симестри (1 навчальний рік) я відвідував у Львові школу англійської мові GreenForest. Дуже сподобалося, і вже за перші пів-року мене “прорвало”. Головне – бути вмотивованим, проявляти ініціативу, влазити у всі розмови, використовувати максимум безплатних розмовних факультативів школи і за кілька місяців ви й самі не зауважите, як вже опинитеся серед Upper Intermidiate студентів.

Там насправді навчали не лише розмовної, але я найбільше для себе взяв саме в розмовній. Школу рекомендую!

Для швидшого освоєння мови, особливо сприйняття англійської на слух та розмовної частини, важливо повністю “зануритись в атмосферу”. Щоденно займатися мовою. Слухати музику англійською, переглядати фільми та серіали (наприклад Friends ;-), записати собі подкасти для початківців на плеєр і слухати в транспорті на роботу, виконувати вправи з навчальних матеріалів, щоденно!

Ось непоганий ресурс з подкастами для початківців: https://www.englishlistening.com/

Спеціальних сайтів чи ресурсів для початківців, де краще переглядати і шукати фільми я не знаю. А звичайні (не навчальні) фільми англійською можна в наш час знайти де завгодно: соцмережі, ютуб, маса ресурсів із фільмами в рунеті. Якщо володієте інфою щодо спеціальних ресурсів з фільмами, де простіша розмовна англійська – кидайте лінки в коментах. Буду вдячний! До речі, вже згаданий LinguageLeo сервіс надає класні відеоролики та уривки із серіалів із субтритрами.

І ще. Якщо програмуєте на мові Python – можна і попрограмувати і повчитися нових слів з допомогою оцієї гри 🙂 : https://github.com/ReanGD/LearningEnglish

Наступний план дій

  • виділяєте трохи часу
  • реєструєтеся на lingualeo та проходите свої перші базові уроки англійської (як у першому класі з української мови, абетка і слова, речення і т.д.)
  • далі обираєте тему програмування для освоєння, і шукаєте по ній підручник англійською мовою, читаєте!
  • далі шукаєте для переписки друга із закордону, бажано програміста; ведете регулярну переписку, практикуєтесь в написанні та живому спілкуванні (можна і в скайпі зідзвонюватися з відео, або Google Hangouts)
  • підшукайте собі фільм, який вже бачили на рідній мові, але тепер англійською, і продивіться його спочатку із субтитрами, далі – без. І так кілька разів. Потім пробуйте наступний фільм.
  • пошукайте у своєму місті курси англійської

Якщо ж ініціативи менше – платіть репетитору. Після потрачених сум мотивація також має з’явитися!

І пам’ятайте: краще займатися англійською кожного дня по 15 хвилин, ніж один раз на тиждень 5 годин під ряд. Часті регулярні підходи набагато ефективніші і тримають ваш мозок в тонусі, а підсвідомості немає куди діватися окрім як засвоювати те, що їй подають 😉 Навіть не зауважите як за 2-3 місяці вже зможете читати, слухати та розуміти англійською.

А ви вже володієте англійською? На якому рівні? Як починали? Що спрацювало для вас? Є особливі поради початківцям програмістам?

Хочете першими дізнаватися про наступні статті у нашій серії “Програміст Початківець”? Тоді підписуйтесь на розсилку мого блогу: