В курсі постів програміст початківець є одна дуже важлива стаття “Як Отримати Першу Реальну Практику?“. В ній я навів кілька варіантів як можна здобути практичний досвід ще до отримання своєї першої роботи програмістом. І серед даних способів є один доволі непростий – спробувати себе у фрілансі. Даний спосіб вимагає неабиякої мужності від початківця. Адже потрібно буде на ходу вчитись не лише вирішувати реальні проблеми інструментами програміста, але й також навчатись бізнес сторони: продати себе і свої послуги, комунікація з клієнтом, підтримка проекта, отримання коштів і ще багато іншого.

В тій статті я коротенько описав, що потрібно буде від початківця, щоб почати нелегкий шлях фрілансера. Проте, якщо ви вже спробували себе у фрілансі і хочете отримати додаткові підказки, як підвищити шанси на успіх – тоді дана стаття саме для вас.

Автором даної статті є Олександр. Він почав навчатись по моїй книзі “Веб-розробка з Python та Django для Початківців” в квітні 2015 року, а вже через два місяці запостив резонансний пост в нашій закритій групі підтримки для книги про те, як він почав фрілансити з щойно опанованими знаннями і отримав перші два проекти (замовлення). Згодом Олександр запустив інтенсив для веб-програмістів, де навчає фрілансу і ділиться власним досвідом.

freelance_400hours

Отже, про фішки роботи на Upwork прямим текстом від Олександра:

***

Мене звати Олександр, я фрілансер на біржі Upwork та працюю в напрямку веб-розробки. Півроку тому я створив власний курс, в якому я допомогаю тим, хто навчається програмуванню, почати працювати на фрілансі та заробити перші 100 доларів за час проходження інтенсивну. Крім того учасники «прокачують» свої скіли програмування саме в тих напрямках, які цінні для фрілансу.

alexВ даній статті я хотів би поділитися своїми інсайтами по роботі на біржі Upwork, про які Ви можливо не здогадувались. Вони будуть стосуватися таких трьох напрямків, як проекти, клієнти та Ваш профіль.

Почнемо з проектів:

1. Проекти бувають з фіксованою та погодинною оплатою. З фіксованою оплатою вигідніше брати тоді, коли бюджет проекту переоцінений в порівнянні з кількістю годин, яку Ви плануєте витратити на нього. Наприклад Ви оцінили проект у 3 години, виходячи з Вашого рейта, (наприклад 20 дол./год.). Це 60 доларів, а бюджет проекту 150 доларів.

Також вигідно брати проекти з фіксованою ставкою, коли у Вас мало виконаних робіт на біржі. Є категорія клієнтів, які готові дати своє завдання новачку, але за фіксованою ціною, яка нижче ринку. Наприклад, бюджет проекту може бути 50 дол., але витратити на нього доведеться 10-15 годин. Такі проекти часто стають в нагоді на самому початку, щоб заповнити свою історію проектів та отримати відгуки. Але надалі в сторону таких проектів не варто й дивитися.

Проекти з погодинною оплатою  привабливі тим, що Ви отримуєте оплату за всі витрачені години та якщо «щось пішло не так» і Ви витрачаєте більше часу, ніж планували на початку, весь цей час буде включено в рахунок клієнту.

(від Віталія Подоби: з нашого досвіду на погодинні проекти все одно потрібно повідомляти клієнта про плановані години на той чи інший проект, а також бажано завчасно попереджати про зміну початкової оцінки у разі непланованих проблем)

2. Якщо у Вас погодинний проект і Ви будете працювати із увімкненим тайм-трекером від Upwork, який робить printscreen’и з Вашого екрану, рахує кількість натискань по клавіатурі, а у клієнта підключена банківська картка до його рахунку на Upwork (це означає, що payment method у нього буде “verified”), тоді оплату Ви отримаєте гарантовано!

3. Якщо проект складається з декількох етапів, то краще попросити клієнта не робити їх окремими milestones в рамках одного проекту, а зробити їх різними проектами, за кожен з яких Ви будете отримувати відгук і оцінку. Це дуже покращить ваш рейтинг Job Success Score.

Щодо клієнтів:

1. На мій погляд, краще працюється з клієнтами з таких країн, як США, Канада, Великобританія, Австралія. Здебільшого у них такий підхід, який мені особисто до вподоби: кожна робота має бути добре оплачена. За гарне виконане завдання часто доплачується бонус. З ними приємно мати справу.

2. Якщо Ви допомагаєте клієнту з поясненнями того, як працює логіка створеного Вами проекту, враховуєте певні моменти, які Він не врахував спочатку, тоді ймовірність отримати бонус в оплаті та гарний відгук і оцінку за проект дуже зростає.

3. Якщо Вам подобається проект і клієнт, завжди повідомляйте йому про можливі удосконалення проекту та обговорюйте з ним його плани з приводу цього. Таким чином Ви збільшуєте ймовірність отримати продовження проекту: phase2, phase3 і т.д.

З приводу профілю:

1. В розділі Overview напишіть про свій досвід з точки зору того, чим Ви можете бути корисні клієнту. Також напишіть в яких конкретно напрямках Ви найбільше «прокачані». Подумайте, як Ваш попередній досвід може додати Вам плюсів як програмісту та обов’язково вкажіть це.

2. Додайте фото, на якому Ви посміхаєтесь. Часто для іноземних клієнтів посмішка показує, що Ви відкриті для співпраці з ними  та з Вами можна мати справу.

3. У своєму профілі вкажіть рейт, вищий, ніж той, на якому Ви працюєте зараз. Таким чином Ви можете отримати запрошення на новий проект по такому вищому рейту. Також, якщо Ви відправляєте заявку на проект, клієнту при перегляді Вашого профілю буде приємно відзначити, що Ви «робите йому знижку» і вказали у заявці рейт нижчий, ніж вказано у Вашому профілі.

Сподіваюся, що мої інсайти були для Вас корисними та Ви скористаєтеся ними.

***

Ми з командою SoftFormance цього року почали активний ріст компанії і як один із каналів пошуку клієнтів також почали використовувати Upwork. Я особисто можу підтвердити, що більшість вищенаведених фішок від Олександра працює для нас також!

Якщо маєте додаткові запитання до Олександра – постіть в коментарях і думаю він із задоволенням відповість.

Якщо ви також працюєте на біржі Upwork – запрошую поділитись вашими практиками в коментарях нижче!