Кілька тижнів тому мене запросили провести невеликий практичний семінар студентам Львівської Політехніки і розказати про мову програмування Python. Я із задоволенням погодився…

Вступ до мови Пітон для студентів Львівської Політехніки

Вступ до мови Пітон для студентів Львівської Політехніки

І вже навіть почав перебирати про що саме можна розповісти студентській аудиторії. Але проблемка була у тому, що ми точно не знали ні скільки людей там буде, ні рівень знань присутніх… Тому вирішили розділити цю подію на дві частини:

  1. ознайомчу презентацію, з допомогою якої я зможу познайомитися із студентами, дізнатися, що їм цікаво, що вони вже вміють робити/програмувати, і чи коли небудь чули про мову програмування Python, ну і що найголовніше, що вони очікують від практичного семінару
  2. а вже друга частина буде практичною (на скільки це буде можливим), де ми побачимо як пишеться код на мові Python, можливо навіть встигнемо запрограмувати якусь не складну задачку. Часу у нас не багато (1-1.5 години)

Так от. Першу частину семінару ми провели вже більше, ніж тиждень тому і тут хочу поділитися своїми враженнями, слайдами і відео з презентації.

Афіша Презентації

Афіша Презентації

Я підготував слайди, що включали невеличкий екскурс в історію Пітона, його сильні і слабкі сторони, основні призначення мови, де його використовують. Друга частина слайдів планувалася для ілюстрації зв’язку між мовою Пітон та вебом.

Із самого початку я не планував дотошно слідувати слайдам чи якомусь наперед заданому плану доповіді, адже не знав ні скільки людей буде, ні те хто саме прийде. І не прогадав…

Прийшло трохи більше аніж 40 людей!

Студенти Львівської Політехніки

Студенти Львівської Політехніки

Після цілої сесії опитування з’ясувалося, що лише кілька з присутніх уже програмують на професійному рівні, решта пробували і експериментували з веб технологіями, такі як HTML, CSS, на тому чи іншому рівні. Тобто одразу кидатися до деталей мови Пітон і пояснювати її відмінності, переваги, мінуси у порівнянні з іншими мовами програмування – не було особливого змісту.

Таким чином ми провели близько півтори години обговорюючи різноманітні теми пов’язані не лише з Пітоном, але зокрема з веб-технологіями. Я постійно звертав від заданого слайдами курсу, розказуючи студентам різноманітні історії з життя, ділився своїм програмістським досвідом, як я почав програмувати, чим взагалі займаюся. Обговорювали, що таке взагалі програмування, і також спробував пояснити, що щоб працювати у сфері IT не обов’язково лише програмувати, адже є ціла купа інших технічних спеціалізацій як:

  • веб верстка
  • дизайнери
  • адміністратори
  • тестери
  • і багато-багато напрямків, які вимагають зовсім інших вмінь і схильностей аніж програмування

Щодо слайдів, то осягнули лише першу частину – вступ у Пітон. І лише добралися до початку другої частини, в якій я планував короткий огляд веб-інструментів у світі Python.

Після презентації я вже чітко розумів, що для семінару ми оберемо простий приклад практичного використання мови Пітон (будь-то скриптик, чи невеличка десктопна аплікація), з допомогою якого зможу показати, як виглядає процес розробки програми, робоче середовище програміста, дебаг коду, і все решта, що встигнемо за 1 годину часу з 30-тьма людьми в аудиторії 🙂

Загалом атмосфера дуже сподобалася, хлопці і дівчата активно брали участь у дискусії, і з радістю відповідали на цілу купу моїх запитань до них. Дуже вдячний за надану увагу!

Нижче приєдную слайди презентації та відео.

Слайди:

Відео: