На початку цього року я поставив собі за ціль протягом 2014 року ввести за звичку писати. Щодня мінімум 500 слів. Так от, на даний час за останні два з половиною місяці писав лише близько половини днів. На рівень звички писання поки ще не заклав, і не пройшов того моменту, коли без писання вже не можеш. Єдине виправдання – в ті дні, які писав, зазвичай писав від 1000 до 2000 тисяч за присіст. Можливо при такій кількості перегораєш і на наступний день вже не хочеться писати.

Writing

@www.danwebtechnologies.com

В будь-якому разі квест продовжую. І для цього приходиться час до часу читати мотиваційну літературу. Однією із таких статтей, що недавно підвернулася, була оця дуже мотиваційна від Лео Бабаута (автор супер популярного блогу zenhabits.net): “What I’ve Learned as a Writer“.

Далі спробую перекласти дану статтю на українську для вас. Думаю для тих, хто також починає писати, буде корисно прочитати:

***

Я є професійним письменником з 17 років, то ж уже близько 24 роки на даний момент. Я буквально заробляю гроші словами, і написав їх дійсно багато – уже більше, ніж 10 мільйонів (хоча багато з них були дублікатами).

Це означає, що я зробив багато помилок за цей час. Багато опечаток. Багато поганої писанини.

Бути письменником означає робити багато помилок, а також навчитися багато речей в процесі.

Дехто з вас можливо прагне бути письменником. Інші ж можливо ніколи б не хотіли бути ним. Але в будь-якому випадку ви все одно повинні подумати про писання. Я поясню вам чому: це надзвичайний інструмент, щоб дізнатися про самого себе. І якщо ви є ефективним письменником, це означає, що ви також є ефективним комунікатором, мислителем, продавцем, бізнесменом, людиною, яка вміє переконувати.

То ж для кожного, хто зацікавлений у писанні, я б хотів поділитися кількома речима, що я засвоїв на даний час:

1. Пишіть кожен день! Так, навіть включаючи вихідні. Так, навіть якщо ви зайняті іншими справами. Кожного дня я пишу статтю на блозі, статтю для свого проекту Sea Change, частину моєї нової книжки, або можливо частину новели. Якщо я не маю достатньо ідей для писання кожного дня – я починаю новий письмовий проект. Я пишу кожного дня як мінімум 1000 слів, але ви не мусите писати так багато. Писання щодня призводить до закладання звички, то ж ви навіть не задумуєтеся над тим писати чи ні. Ви просто робите це. У цьому випадку писання стає простішим та не таким страшним. Ви починаєте ставати кращим у письмі. Це стає чимось подібним до спілкування з другом: ви просто виражаєте самого себе. Але на папері.

2. Створіть блог, якщо ви його ще не маєте. Незалежно від того, чи являєтесь ви письменником чи ні – ви повинні мати блог. Чому? Тому, що це чудовий спосіб, щоб добратися до вашої аудиторії. Щоб практикуватися у писанні кожного дня. Щоб поділитися з іншими тим, чого ви навчилися, так що інші зможуть мати користь від цього. Щоб приймати участь у широких дискусіях. Ну і щоб дізнатися більше про себе. Кожен, хто хоче дізнатися про себе – повинен мати свій блог.

3. Пишіть просто. Це правило працює дуже добре для мене. Я пишу простою мовою, залишаючи прикраси мови іншим. Академічне письмо є найгіршим – воно настільки пишномовне, що насправді ніхто не хоче його читати, хіба що якщо хочуть показати іншим, які вони розумні. Технічний жаргон, бізнес мова, претензійний словник, інсайдерські акроніми та абревіатури … ніякі із цих слів ви зазвичай не використовуєте у спілкуванні із вашими друзями. Використовуйте їх лише, якщо хочете заховати той факт, що ви не значете про що говорите.

4. Не пишіть лише для того, щоб послухати як ви розмовляєте. Багато людей полюбляють розказувати про себе та власне життя, але читачі приходять не заради цього. Вони приходять з певними власними цілями. Наприклад, ви читаєте дану статту, щоб отримати кілька ідей для себе як письменника, але не для того, щоб почути життєву історію Лео. Звичайно ви також можете розповідати вашим читачам історії з власного життя, але лише якщо вони є яскравими, мотивуючими чи дійсно повчальними. В будь-якому випадку майте ціль, і переконайтеся, що вашим новим постом ви досягаєте поставленої цілі.

5. Практично все може бути вкороченим. Включаючи даний пост, звичайно. Я напевне можу вкоротити його ще на 25% (до речі я уже його вкоротив на 25%). Пробігайтесь по ваших реченнях і запитуйте себе: воно дійсно є важливим? Для чого воно мені? Як мій текст читатиметься без нього? І якщо можете – викидуйте дане речення. Такий підхід робить вашу роботу легшою для прочитання та чистішою.

6. Страх зупиняє більшість потенційних письменників. Більшість людей не пишуть (принаймні публічно) тому, що вони бояться, що їхня писанина буде відстійною. Гаразд, вона дійсно буде. Кожен так починає. Ви не стаєте кращим у чомусь сидячи на руках. Змиріться з цим і виставіть себе на показ. Ви не матимете багато читачів на перших порах, тоді коли ваші тексти ще будуть невдалими, але із збільшенням вашої аудиторії, ваші навички та вміння також зростуть.

7. Читайте регулярно для натхнення. Я можу писати більше, ніж 1000 слів на день, але я читаю в 10 разів більше. Я читаю книги та онлайн журнали, блоги і навіть більше. Читання дає мені ідеї, показує мені кращі шляхи у писанні, надає мені доступ до найкращих вчителів у моєму ремеслі (талановиті письменники).

8. Прокрастинація (гаяння часу) є вашим другом. Кожен письменник щоденно живе з прокрастинацією. Якщо ви дозволяєте собі почуватися винним через це, тоді ви почуватиметесь погано про себе як про письменника. Натомість, прийміть вашу прокрастинацію як друга, насолоджуйтеся нею … і тоді попросіть вашого друга піти на деякий час, щоб ви змогли зробити свою справу. Ніякий друг не має права монополізувати увесь ваш час. Завершіть ваші справи з писанням, і тоді сміло запросіть вашого друга назад, коли у вас є вільний час.

9. Зробіть так, щоб люди очікували ваше писання. Це інша причина, чому блоги є класною штукою: якщо ви збудували аудиторію, тоді ви відчуватимете тиск її очікування. Цей тиск насправді є класною штукою – він тримає прокрастинацію від захоплення вашого життя. Ви знаєте, що ваша аудиторія очікує від вас нового блог поста, то ж ви піднімаєте свою задницю і працюєте. Перед тим як я мав блог, мої редактори були тими людьми, які очікували моїх текстів.

10. Емейл є виправданням. Ми часто перевіряємо нашу почтову електронну скриньку тому, що це дає нам відчуття продуктивності (деколи це дійсно так і є), але ми легко можемо зловживати даною діяльністю, щоб відкласти на потім наше письмо. Чесно кажучи, якщо ви закриєте вашу емейл скриньку на кілька годин – нічого не станеться. Закрийте її, закрийте усе інше, і почніть писати. Ваш емейл чекатиме на вас, коли ви закінчите з писанням.

11. Інструменти для писання не мають значення. Більшість людей експериментують з їхніми інструментами для письма, намагаючись знайти ідеальну систему. Забийте. Ви можете писати використовуючи будь-яку програму, головне клавіатура. Так, я надаю перевагу друкуванню, перед писанням ручкою, тому що мені вдається друкувати набагато швидше. Я можу друкувати із швидкістю близькою до швидкості моєї думки. Але яку програму, редактор для письма ви обирете – не має значення: я пишу в TextEdit, Sublime Text, Ommwriter, Byword, Notational Velocity, пряму в редакторі WordPress чи Sett редакторі в бравзері, в Google Docs. Просто відкриваєете новий документ і починаєте писати.

12. Заздрість – ідіотська штука. Письменники часто бувають небезпечними персонами – мабуть це побічний ефект того факту, що їм приходиться викладати їхню душу у текстах публічно для загальної критики. То ж вони часто заздрять успіху інших письменників. Це насправді є цілковитою тратою часу та енергії. Це не робить вас кращим письменником. Натомість, навчайтеся з успіху інших, досліджуйте що є хорошого у вас, і складайте це все до купи. Радійте за інших. Це зробить вас самих щасливішими.

13.  Писання може змінювати життя. Коли я публікую статтю, я маю надію, що вона пригодиться комусь. І відповіді, що я отримую є часто неймовірними – люди розказують мені на скільки змінилося їхнє життя завдяки моїй статті чи блогу загалом. Мене це просто вражає. Якщо ви викладаєте щось назовні світу з благими намірами, ви навіть не маєте уявлення, яким чином це може вплинути на інших. Так, це може не мати ніякого впливу, але деколи може повністю змінити чиєсь життя. Це наспраді могутньо. Це є справжньою причиною, щоб встати і почати писати.

І ще одна річ, яку я засвоїв понад усе: життя, яке змінилося після того як я почав писати – було впершу чергу моїм власним життям. Писання для вас змінило мене у такі способи, які я лише тепер починаю осягати. І через це я хочу продовжувати писати назавжди.

***

І пам’ятайте, мова йде не про якусь книгу-роман, можна просто вести свій блог, або навіть свій приватний щоденник. Основна суть – це навик правильно формулювати власні думки + самодисципліна. А вже як наступний левел – своїми текстами допомагати іншим.

А ви займаєтесь писанням? Як часто? Що саме пишете?

P.S. Хм, це лише мені слово “писання” не звучить? Як гарно перекласти на українську слово “writing”?