Нещодавно у одного із моїх студентів, якого я менторю, виникла проблема з інсталяцією розробницького середовища Python + Django на операційній системі Windows. Сам я вже давненько не використовував дану систему, адже вже років 7-8 використовую виключно Linux та Mac у своїй щоденній роботі. От і засіли разом, щоб це все налаштувати…

python django windows

Зазвичай рекомендую студентам одразу пробувати працювати на Лінуксі (дистрибутив Ubuntu), адже Python, як опенсорсна мова, звичайно полюбляє більше оперсорс операційну систему. Проте, щоб занадто не навантажувати людину від самого початку і вивченням нових технологій, мов, фреймворків та ще й освоєнням іншої операційної системи, на перших порах таки можна пробувати ту операційну систему, якою уже студент користується.

Дане заняття зайняло цілу годину і в даній статті опишу детальну інструкцію як це все можна поставити на ОС Windows. А саме Windows 8 та Python 2.7.

Отже,

Підготовка

Перед початком рекомендую поставити собі PowerShell – покращену командну стрічку, яка надає значно кращі інструменти, ніж дефолтний Windows cmd.

Якщо ж поки що (бо надалі все одно прийдеться) не виникає великого бажання різко переходити в командну стрічку, тоді скористайтесь наприклад Windows Commander, який дозволить легше навігувати по вашій файловій системі, та дозволить запускати необхідні команди.

Інсталюємо Python 2.7

Цей крок один із найпростіших. Відкриваємо python.org, В розділі Downloads i на сторінці For Windows вибираємо останню версію інтерпретатора із серії 2. В момент написання даної статті маємо Python 2.7.8.

На даній сторінці в секції Downloads знаходимо версію Python саме для вашого комп’ютера (32 або 64 біт) Windows MSI Installer, скачуємо і запускаємо інсталятор.

Далі все дуже просто, як при інсталяції будь-якої іншої програми на Windows, Next, Next, Next, Agree і все.

Головне запам’ятати в яку папочку був заінсталений Python. У моєму випадку Python пішов у “C:\Python27“.

Щоб переконатись, що Python 2 (звертаю увагу, що в даній статті мова йде про Python 2-ї версії, а не 3-ї) правильно встановлено, можна у PowerShell запустити команду python і отримаєте запрошення до написання python коду. Якщо ж у відповідь отримали щось на зразок повідомлення про те, що не існує даної команди, тоді потрібно переглянути процес інсталяції пітона.

Інсталюємо Pip

Pip – це інсталятор пакетів для мови Python. Він прийшов на зміну setuptools (easy_install). Для того, щоб заінсталювати virtualenv i django спочатку маємо поставити pip.

Ось офіційна документація по інсталяції pip.

Ящо коротко, то запускаємо завантажуємо Пітон скрипт get-pip.py. При зберіганні переконайтесь, що зберегли файл із розширенням .py, а не .txt.

Далі у командій стрічці (краще PowerShell) запустіть даний файлик з допомогою Python інтерпретатора:

Після запуску даної команди маєте отримати повідомлення про успішну інсталяцію pip пакет менеджера. Інакше – потрібно розбиратись: або шлях до файла вказано не правильно, або Python не у видимих для командної стрічки шляхах.

Для остаточного тесту, що pip встановлено правильно просто запускаєте в командній стрічці (PowerShell) команду pip. Без аргументів дана команда видасть вам документацію по використанню.

Інсталюємо Virtualenv

Тепер маючи Python i Pip черга за virtualenv.

Virtualenv – це інструмент, який дозволяє налаштовувати безліч “копій” вашого заінстальованого Пітона, і працювати над кількома Python проектами одночасно не заважаючи один одному. Цей підхід дозволяє уникати конфілктів між заінстальованими пакетами та їхніми версіями. Наприклад, якщо вам потрібно в одному проектів використовувати Django 1.6, а в іншому 1.7.

Іншими словами можете уявити, що кожне віртуальне середовище це окрема папочка зі своїм набором налаштувань, які не заважають іншому такому ж віртуальному середовищу. Це як поставити на віндовсі програму лише для одного користувача, а інші користувачі мають свої власні набори програм.

Тепер маючи Pip можемо з легкістю однією командою встановити virtualenv пакет. В PowerShell в контесті будь-якої папки запускаєте наступну команду:

Результатом даної команди має бути повідомлення про успішну інсталяцію virtualenv у вашій командній стрічці.

Також тепер ви можете ввести команду virtualenv і вона видасть вам інструкцію по використанню.

Створюємо Віртуальне Середовище під свій проект

Ось ми і підійшли безпосередньо до підготовки до робочого середовища нашого django проекта, а саме створення віртуального середовища python для нашого конкретного django проекта.

Оберіть і створіть у себе на диску папку, в якій міститимете усі майбутні віртуальні середовища. У моєму випадку це “C:\virtenvs”:

Заходимо у щойно створену папку virtenvs і створюємо там нове віртуальне середовище для нашого проекту:

Я запустив команду virtualenv і сказав їй створити нове віртуальне середовище під назвою ‘django_project1’.

Якщо ви щасливчи, тоді дана команда закінчиться з повідомленням про успішне створення папочки з копією пітона, а також інсталяцією туди копії pip.

У моєму випадку на Windows 8 i Python 2.7, нажаль, так не сталося, і дана команда видала наступну помилку:

Тобто, папочка з віртуальним середовищем створилась, але на етапі інсталяції pip виникла помилка.

Ми провели близько 10 хвилин намагаючись з’ясувати чому той pip, що ми попередньо заінсталили, недоступний під час створення нового віртуального середовища, але нажаль, не змогли вирішити проблеми.

Окрім того з’ясували, що ця проблема не лише у нас. А також ті поради, що знайшли ніяк не працювали для нас.

Тому просто ще раз заінсталювали pip вже для новоствореного віртуального середовища. Для цього запустили попередньо завантажений ‘get-pip.py’ скрипт Пітон інтерпретатором з новоствореного віртуального середовища:

Таким чином отримали pip у нашому віртуальному середовищі. Дана команда повинна завершитись повідомленням про успішну інсталяцію pip.

Інсталюємо Django

На даний момент ми маємо:

  • Python 2.7 заінстальований в “C:\Python27”
  • pip i virtualenv пакети заінстальовані в Python2.7
  • створене віртуальне середовище “C:\virtenv\django_project1” із вручну доісталльованим pip-ом

Залишилось заінсталювати Django фреймворк.

Одна команда в PowerShell все вирішить:

Після успішного завершення вище наведеної команди у папочці Scripts вашого віртуального середовища ви отримаєте новий скрипт django-admin. З його допомогою можна створити новий Django проект:

Тепер отримали myproject папочку всередині src директорії у віртуальному середовищі. Я зазвичай створюю піддиректорію src для власного коду, проекту, аплікацій.

Ну і на завершення – створимо базу даних і запустимо наш джанго проект:

Бачимо, що все успішно запустилось і наш вебсайт доступний під адресою 127.0.0.1:8000:

Django Worked

Дефолтний вигляд джанго аплікації

 

Все. А далі – розробляємо свій власний код: налаштування, адреси, моделі, шаблони, в’юшки, верстка, дизайн. Не знаєте як? Тоді, пропоную ознайомитись із даною пропозицією:

***

Переконаний, що є кращий шлях інсталяції python i django на windows, тому, якщо ви краще спеціалізауєтесь у ОС Windows і розробляєте на мові Python у ньому – прокоментуйте і порадьте кращий варіант налаштування розробницького середовища.