У зв’язку з останніми подіями в нашій країні довший час не постив нічого у свій блог, весь вільний час присвячував громадській діяльності і навіть зараз вже, коли зрозуміло, що мирний протест має перейти у стиль життя 🙂 , переїхавши тимчасово в Київ, пишу цей звіт про дуже класну подію у Львові, що відбулася вже трохи більше, ніж місяць тому.

PMDay Remote Management

Фото з www.facebook.com/startuplviv/photos_stream

16 листопада відбулася конференція для Проектних Менеджерів в IT галузі, яка зібрала понад 100 учасників. Я був вперше на подібній події та виступив у ролі доповідача, поділившись власним досвідом менеджменту віддаленої команди протягом останнього року.

Конференція виявилася надзвичайно цікавою з великою кількістю професійних менеджерів з великим досвідом. Я особисто назбирав близько 3 сторінок корисних нотаток із презентацій та особистого спілкування з учасниками під час кофі-брейків. Були представники як маленьких фірм так і великих компаній, які менеджать понад 150 людей. Досвід направду пізнавальний.

Далі у звіті знайдете деталі про подію, слайди, деякі відео та відгуки. Після цього я опишу коротко три презентації, які мені запам’яталися найбільше, і на кінець – три фішки від мене по менеджменту IT проектів з командою віддалених працівників.

Після Події…

Слайди можна побачити тут. Кілька доступних відео (більшість відео платне) та відгуків можна знайти ось тут. Також є цілий фотоальбом з події. Подія організована вже добре знаним Lviv Startup Club, який регулярно організовує суперські IT події у Львові!

Програма була дуже насичена і цікава. Також як завжди за доброю традицією провели круглий стіл.

Короткий огляд 3х презентацій, що мені найбільше запам’яталися

Андрій Микитюк – 1 на 1 розмови

Андрій поділився своїм досвідом проведення правильних та регулярних один на один розмов із членами своєї команди.

Основна мета таких зустрічей – це зрозуміти проблеми розробника і якомога швидше розв’язати їх. Також корисним один на один зустрічі є для зворотнього зв’язку, з допомогою якого менеджер має можливість покращити свої підходи та методології ведення проекту.

Найкраще мати зустрічі регулярні. Зустріч повинна мати чітко визначений план та питання для обговорення. Питання до обговорення в ідеалі потрібно готувати не годину перед мітінгом, а в процесі співпраці впродовж всього проекту. Будь-яка зміна в ефективності роботи члена команди, його мотивації, зміна поведінки – це хороший сигнал для проведення навіть часом позапланової один на один розмови.

Ірина Снітинська – Розуміння класифікації світу для ефективного спілкування

Дуже класна розповідь про те, як ми, люди, сприймаємо та обробляємо інформацію. Ми розглянули один із підходів, у якому усі люди класифікують світ згідно 6-ти критеріїв (фільтрів). І у кожної людини три з цих критеріїв переважають. Детально про критерії та їхнє розпізнавання можна переглянути у слайдах презентації.

Знаючи навіть такі основи, менеджер може краще розпізнавати тип людини у його команді та знаходити правильні слова та підходи, щоб краще порозумітися та донести власну думку. Ну і звичайно, краще зрозумівши людину – вміти уникати конфліктних ситуацій. 30 хвилин доповіді пройшли для мене надзвичайно пізнавально!

Наприкінці пані Ірина провела розіграш 2х подарункових сертифікатів на власні тренінги. Я виявився одним із щасливчиків, і це була друга причина (перша причина – доповідь була дуже цікава, і подана людиною – професійним оратором) чому саме ця презентація мені запам’яталася найбільше 😉

Віталій Подоба – Складний Кейс: Віддалений, Між-Часовий, Part-Time менеджмент

Ну і на завершення коротенько про власну доповідь. Протягом останнього року мені довелось повчитись управлінню віддаленої команди розробників, які працювали над проектом ще й у різних часових поясах.

Протягом цього року довелось вирішувати масу проблем в організації та веденні проекту, а також багато вчитися нового у ролі менеджера. І ось 3 основні речі, що відіграли для мене важливу роль:

Мої 3 фішки з Менеджменту IT проектів у команді віддалених працівників

Фокус на Результаті

Коли команда не сидить в один і той самий час, в одному і тому ж місці, основний акцент менеджменту проекту переходить із процесу на результат. Саме так, в команді віддалених кодерів єдиним критерієм ефективності є РЕЗУЛЬТАТ. Виконаний якісно та вчасно. Коли, Як і Де кодер працює – немає ніякого значення.

Це проблема номер один з якою стикається менеджер, що звик до “онсайт” команди, де можна бачити хто і коли приходить та йде з офісу. І цю проблему менеджер має вирішувати в першу чергу у своїй голові 😉

Правильні Інструменти

Щоб отримати вище згаданий результат вчасно та у якісному вигляді, потрібно озброїтись хорошим професійним набором інструментів для комунікації всередині команди, організації завдань, організації коду, і т.д.

У наш час практично все, що можна зробити будучи в одному офісі, можна зробити команді і будучи у різних місцях. Частину діяльності можна взагалі робити навіть перебуваючи у різних часових зонах.

Обов’язковий набір інструментів, який спрацював у моїй віддаленій команді включав:

  • система менеджменту проекту (redmine)
  • комунікація (google hangouts або skype), перманентний чат рум (hipchat або campfire)
  • швидка дискусія специфікацій або демострація проблеми (teamviewer, gotomeeting, google hangouts також має функцію шарення свого екрану)
  • старий добрий мейл для асинхронних комунікацій, обговорень стратегічних питань
  • репозиторій коду (git)

Офлайн Зустрічі

Зустрічі поза інтернетом ніхто не відміняв! Навіть маючи супер-пупер інструменти з можливістю “шарити” власний робочий стіл, відео конференціями, румами, онлайн чатами, системами менеджменту завдань і проекту загалом – живе спілкування і проведення спільного часу разом – ніщо не замінить!

Чи була у вас ситуація, коли ви довгий час спілкувалися із людиною (можливо ваш клієнт, чи просто “знайомий по скайпу з іншої країни”)  перепискою (чатом чи то емейлом) не знаючи людину в реальному житті? Деколи можливо виникали деякі непорозуміння в переписці, можливо навіть конфлікти… І от, нарешті настав момент, коли ви зустрілися вживу, провели кілька днів спілкуючись як в робочій так і відпочинковій атмосфері. Переважно після живого спілкування, вже відчувши і знаючи повадки і характер людини, подальше спілкування онлайн набагато полегшується.

Це і є основна причина, чому регулярні зустрічі “оффлайн” є важливими у команді віддалених працівників. Такі зустрічі дуже сильно покращать стосунки всередині команди і відповідно якість проекту.

І на завершення. Віддалені команди формуються не заради економії ресурсів (коштів), а в першу чергу, щоб не обмежувати пошук талантів лише до меж власного міста 😉