Трохи давніше, коли я більше програмував і сидів весь день за комп’ютером, то користувався технікою тайм менеджменту під назвою Помодоро.

Pomodoro Technique

@pomodorotechnique.com

Це одна з технік менеджменту часу, яку заснував Франческо Ціріло ще у 80х роках.

Мені вона класно допомагала встигати зробити більше за 25 хвилин, сфокусуватися на завданні, відмежуватися від сторонніх подразників та чітко відділити час на роботу від часу на відпочинок.

Техніка Помодоро названа через кухонний таймер часу у вигляді помідора.

Отже,

Помодоро Правила

Правил лише 5 і вони досить прості:

  1. обираємо завдання для виконання
  2. налаштовуємо таймер на 25 хвилин і запускаємо його
  3. працюємо над завданням допоки не задзвенів наш таймер
  4. робимо коротеньку паузу на 3-5 хвилин і на листочку робимо відмітку про виконаний “помодорі” (це 25-хвилинний проміжок часу)
  5. кожні чотири помодорі робимо довшу перерву, 15-30 хвилин

Таке розбиття ваших завдань на дрібні 25-хвилинні періоди класно допомагає тримати фокус на завданні та не дозволяти зовнішнім факторам вам заваджати. Якщо ж так сталося, що ви були змушені переключитись на іншу справу – помодорі відміняється. І після повернення до даного завдання, починаємо новий помодорі.

Є цілий сайт присвячений даній методиці: http://pomodorotechnique.com. Там ви зможете знайти всю необхідну інформацію навіть книги по даній техніці, а також сертифікуватися на майстра Помодоро 🙂

Помодоро Для Продвинутих

Освоївши 5 вище наведених правил далі можна продовжувати удосконалювати дану техніку ставлячи та досягаючи більші цілі.

Варта спробувати наступний список речей (бажано у наведеному порядку), які допоможуть витягнути із даної техніки ще більше корисності:

  1. записуємо усі помодорі періоди на листочку; таким чином ви навчитеся вимірювати яку кількість “помодорі” забрало те чи інше завдання;
  2. намагайтеся не перериватися на інші речі протягом одного помодорі, будь-то власне бажання посерфити по нету, чи телефонний дзвінок (думаю за 25хв світ не завалиться ;-); цей другий крок допоможе вам фокусуватися на одному завданні протягом 25 хвилин;
  3. маючи багато практики з першого кроку ви зможете не лише записувати кількість потрачених помодорі на завдання, але й наперед прогнозувати необхідну кількість часу на нові завдання; тобто техніка помодоро, після деякої практики, допоможе вам планувати час на завдання;
  4. далі ми оптимізуємо час всередині помодорі; наприклад починаємо кожен помодорі із міні-плану для наступних 25 хвилин, а закінчуємо його аналізом того, що встигли; буквально по 2-3 хвилини на початку і в кінці кожного помодорі;
  5. встановіть графік; він мотивує закінчити завдання в обмежений проміжок часу; так само як і резервує час для відпочинку, що є дуже добре! таким чином у вам буде час як для роботи так і для відпочинку (я наприклад завжди зловживав часом для роботи, і коли щось закінчував швидше, ніж планував, тоді замість відпочинку – перепрацьовував)
  6. а вже далі – вільний політ; встановлюйте власні додаткові цілі та способи покращення техніки.

Інструменти

Найпростішим (з точки зору техніки 🙂 інструментом є кухонний годинник помодоро http://pomodorotechnique.com/timer. Він + листочок паперу – от і все що треба.

Але в наш інформаційно-технологічний вік, з інтернетом, комп’ютерами та телефонами, все ж таки більше хочеться побавитися із цифровими рішеннями.

Онлайн сервіс заточений спеціально під техніку Помодоро: http://tomato-timer.com/

Десктопна аплікація під Windows та Macintosh, якщо часто без інтернету приходиться працювати: http://www.focusboosterapp.com.

Мобільна аплікація під Андроїд телефони: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.artifix.pomodroido.free, а також ось такий варіант може бути: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.gingerproject.pomodorogtd.

Власник iPhone? Тоді ось тут цілий список безплатних Помодоро аплікацій для нього: http://appcrawlr.com/ios-apps/best-free-free-free-free-pomodoro-app

 

А які ви техніки та підходи застосовуєте, щоб більше встигнути за день?