На dou.ua недавно з’явився новий дискусійний топік про здоров’я програміста. Багато порад та суперечок стосовно того, як берегти програмісту здоров’я при його сидячій роботі. Я ж пораджу просто менше сидіти і більше рухатись, тоді не прийдеться лікувати хвороби. Як? Читайте далі.

Sleeping at Work

@asurevisioner.wordpress.com

Менше сидіти за комп’ютером не означає менше працювати чи менше встигати. Основна фішка – це організація свого робочого дня таким чином, щоб за менший проміжок часу встигати більше зробити важливих справ. Я завжди цікавився методами та техніками як зробити мій робочий день, як програміста, більш ефективним. В цій статті поділюсь порадами як відв’язати свій заробіток від годин та як зробити робочий день більш ефективним.

В цій статті:

  • дам кілька ідей, які допоможуть вам зробити ваш робочий процес більш ефективний;
  • підкажу як відв’язати ваші робочі години від вашого заробітку та як більше встигати;
  • розкажу про свій звичайний робочий день як програміста.

Отже, перше питання:

Навіщо?

Для чого мені щось змінювати у своїх робочих процесах та загалом в робочому дні?

Якщо ви більше встигаєте за одиницю часу, тоді:

  1. ви збільшуєте шанси на успіх проекту та його вчасне завершення;
  2. замість 8-ми робочих годин можете придумати, як тепер просиджувати 6 годин в офісі, адже швидше виконуватимете список денних задач;
  3. ви швидше досягнете своїх кар’єрних цілей;
  4. ви мотивуєте людей навколо вас також покращуватись!

Обмеження на роботі?

Багато з вас зараз заперечить: “У мене на роботі треба сидіти 8 годин, з 9:00 до 18:00 і не важливо, що ти зробив і скільки встиг за день.” Як в анекдоті: “Копай траншею звідси і аж до обіду”.

Тоді пропоную підійти до боса, менеджера, ліда і з ним персонально домовитись про нові умови праці. Поясніть, що ваша користь для проекту від цього не зміниться, а швидше за все і підвищиться.

Домовтесь про тестовий день, коли ви матимете фіксований набір завдань. Зробили завдання швидше, ніж за 8 годин – вільні. Не встигли – працюєте по графіку.

Не йдуть вам на зустріч? Змінюйте місце праці! IT галузь на стільки відчуває нехватку хороших технічних спеціалістів, що знайти підходящі вам умови праці буде дуже легко. Фірма має бути зацікавлена у вчасно зданих проектах та мотивованих, здорових працівниках.

Звичайно, якщо ви джунік, тоді особливо не “повимахуєшся”. Покищо 🙂

Ви фрілансер або вам платять погодинно?

В такому випадку ваш заробіток напряму залежить від кількості проведених за компом годин. Більше горбитеся – більше маєте. Поїхали на два тижні відпочивати – нічого не маєте.

У такій ситуації рекомендую наступний підхід.

Мабуть перед тим, як братись за нову задачу, ви виставляєте приблизну кількість годин, яка дана задача забере. Тоді під час виконання ви намагаєтесь притриматись наперед визначеного часу, щоб не вийти за рамки, за бюджет.

Тепер увага. Кожен раз, коли починаєте працювати над новою задачею, яка наприклад має закладено 4 години, собі в голові ставте психологічний флажок: “Я хочу встигнути зробити її за 3 години (на годину швидше)!”.

Це вже ваші справи як так зробити швидше. Придумати креативніший підхід, менше разів сходити в туалет, чи випити чаю. Спитати спеціаліста, який підкаже кращий варіант. Не важливо як, головне зробити спробу.

Кажуть: скільки часу на роботу не відведи, робота забере увесь відведений час. Тому такий психологічний флажок у вашій голові про меншу кількість часу для завдання, ніж оригінально домовлено, дасть вам хороші шанси дійсно закінчити завдання швидше.

Якщо закінчили швидше – все одно виставляйте клієнту домовлений час. Ви на це заслужили, адже проявили креатив, бажання простіше та краще вирішити проблему. Якщо ви несете відповідальність за перевищення часу на задачу, то чому не маєте отримати бонуса за швидше виконану роботу?

Таким чином зможете працювати в день 6 годин, а отримувати оплату як за повністю проведений робочий день. Сприймайте даний підхід не як хитрість, а як заслужену премію за проявлену ініціативу та ефективність. Клієнт задоволений, адже ви провели домовлену кількість часу на задачу і віддали якісно виконану роботу.

Мій робочий день

Тепер, коли пропрацювали із вашими можливими запереченнями, давайте вже нарешті перейдемо до того, як виглядав мій робочий день, коли я весь день програмував.

Перша половина дня (до обіду)

До обіда зранку я працював над однією найважливішою задачею дня.

Зазвичай вона вимагала творчого підходу, була об’ємною та вимагала кількох годин фокусованої праці. Без довготривалих відволікань.

Я намагався робити невеликі паузи і експериментував із підходом помодоро для розподілу часу на робочі відрізки та відрізки для відпочинку.

За цей ранковий період я встигав закодити найбільше та найефективніше.

До обіду у мене зазвичай були вимкнені всеможливі подразники та відволікаючі фактори:

  • телефон – тихий режим;
  • емейл – закритий;
  • меседжери вимкнуті (skype, icq, google talk, etc…);
  • соц мережі заблоковано;
  • завжди з навушниками, щоб шум в кімнаті та розмови співробітників не відволікали (мені дуже класно працюється під транс і хаус);
  • давав знати співпробітниками, що ранок у мене найбільш продуктивний програмерський час, і по можливості турбувати лише щодо нагальних питань.

Звичайно, якщо плановані мітінги чи дискусійні періоди по проекту випадали на ранішній період, тоді я пристосовувався і посував свій ранішній період далі протягом дня.

Друга половина дня (після обіду)

В більшості випадків після перших убойних годин роботи я вже доходив до точки, після якої працювати далі над висококонцентрованими програмерськими задачами просто не виходило. Сідають батарейки…

Тому друга половина дня зазвичай відводилась на:

  • дрібніші програмістські задачі, як невеликі фікси, правки, доки, тести, і т.д. ;
  • менеджерські завдання, комунікація, робота в команді, мітінги, пошта і т.д.

В цей період звичайно усі подразники були включені і я був відкритий до розмов та командної роботи 🙂

Зрідка, коли виникали критичні термінові завдання, приходилось весь день працювати сфокусовано і з малими паузами. В такі періоди включається друге дихання. Але це лише, коли аврал і терміновість. На щастя таке рідко трапляється.

У вас на роботі такого багато? Пора задуматись про зміну місця роботи, або своїх підходів до роботи 😉

Завершення дня

Щоб перша половина наступного дня була продуктивною, для мене було дуже важливим правильно завершити попередній день…

Щоб наступного ранку не відкривати листи, ходити по менеджмент системах у пошуку того найважливішого завдання дня, я зазвичай планував і обирав дане завдання наперед.

Погодьтесь, що справу легше закінчити, якщо вже є готовий план до дій, ніж коли треба ще той план придумати 😉

Підсумуємо…

Наприкінці поста уніфікую тих кілька правил організації ефективного дня:

  • обирайте одну найважливішу справу для себе за день, яка точно має бути зроблена; не більше і не менше; бажано обирати її за день наперед;
  • оберіть період дня від 3-6 годин, який завжди буде виділятись на найважливішу справу дня;
  • не намагайтесь кожного дня проводити 8 годин інтенсивно програмуючи, це не ефективно; зазвичай після 4 годин інтенсивної сфокусованої розумової праці ми втомлюємось;
  • решту часу відводьте на дії, що вимагають меншої уваги вашого мозку, а більше менеджерських та комунікаційних навичок; найкращий відпочинок – зміна роду діяльності – цей принцип можна гарно використати навіть протягом одного робочого дня;
  • оберіть свою частину доби, коли ви можете працювати над найскладнішими завданнями (у мене це ранок, колись була пізня ніч);
  • вимикайте зовнішні подразники під час сфокусованої роботи, вони можуть поїдати більше, ніж 50% потраченого загального часу на задачу.

Звичайно усі ми працюємо в команді, з менеджерами, шефами, клієнтами і мусимо підстроюватись під загальні робочі процеси та практики. Тому вище наведені принципи рекомендую адаптувати під ваші умови і спробувати вижати з них по максимуму, а з робочих годин – по максимуму перевести у відпочинкові “після-офісні” години.

Життя – це не лише робота. Work Hard Play Hard! 🙂

А які у вас техніки та фішки, що допомагають вам працювати менше, а встигати більше?