Останній день старого року. Хороший час, щоб підвести підсумки попереднього року та подумати над планами у новому році. Продовжуючи традицію з минулого року ділюся тим, що вдалося у 2014-тому, а також тим, що не зміг втілити у життя. Знову публічно. Це буде як хороше нагадування і додаткова мотивація триматись задуманої стежки.

News Year Resolutions

Цей рік був для усіх нас досить непростим. Усі події у нашій країні, звичайно, безпосередньо торкнулись і мене та усіх моїх задумів на рік. Почалось все з революційних подій, що протривали усю зиму. Перші два місяці зими я активно проїздив до Києва, допомагав чим міг, та й і фірмою ми робили регулярні пожертви як загальні, так і на особистому рівні. Крім того, хлопці також були з головою в подіях. В результаті до березня включно ледве виходили в нуль. Я в основному встигав лише займатись операційною діяльністю та тримати це все якось на плаву.

Далі, коли влада таки змінилась, почались проблеми з гривнею. Знову вся увага переключилась на економічні та фінансові моменти. Далі, ще краще, події в Криму та на сході України… Знову живемо новинами, допомагаємо хто як може і вміє.

Згодом стало зрозуміло, що війна не обійдеться однією битвою. А як ми усі добре знаємо, битви виграються полководцями, а війни – економіками. Збагнувши цю просту істину, я зміг зрезонувати себе переключитись врешті-решт на те, що вмію найкраще – свою роботу. А в часи кризи працювати треба вдвічі більше та розумніше. Це найкраще, що може робити кожен із нас в непрості часи. Армія вартує рівно нуль без матеріальної підтримки. Підтримки на рівні державного бюджету.

Таким чином величезна частина 2014 року була спрямована на різноманітні речі окрім самої роботи та мого основного призначення – програмування, ведення фірми та навчання програмістів. Тим не менше, з середини літа, я трохи піднатужився і тепер, все ж таки, є з чого скласти список вдалих речей. Отже, почну із того, що вдалося:

Що вдалося?

Фірма

  • через те, що почав активніше подорожувати і жити в інших країнах прийшлось повністю віддати програмування; тепер лише працюю над стратегією, клієнтами та менеджментом проектів; вже з початку червня не програмую на клієнтських проектах, а лише для навчальної діяльності; колись не уявляв, що так зможу :-);
  • отримали перший досвід роботи над проектами, в яких оцінювали роботу по тому, скільки ми допомагаємо заробити бізнесу клієнта; так зване Value Based Pricing; ще багато чого треба освоїти в цьому підході; також пробував передати перший досвід подібних продаж фрілансерам на конференції:

  • отримали кілька перших клієнтів на місячні підписки по фіксованому наборі сервісів; ще далеко до того, щоб це заміщало нам хоча б частково кастом девелопмент, але вже смак цього напрямку є; працюємо далі;
  • закінчили свій сайт та запустили серію емейлів щодо того, як знизити Bounce Rate на своєму сайті;
  • збільшили частку активних проектів саме на Django фреймворку; плануємо більше на ньому робити в майбутньому;
  • співпрацюємо з трьома додатковими фрілансерами на частковій зайнятості; можливо цього року когось із них візьмемо на повну ставку.

Навчальна діяльність

  • переформатував та доповнив серію статей Програміст Початківець у безкоштовний 20-денний емейл курс; за цей час уже 600+ людей його пройшло, дехто знайшов роботу; і кожен 3ій спланував детальний напрямок щодо наступних кроків; через цей курс нові люди дізнаються про мене і далі отримують доступ до інших моїх продуктів та послуг; як я уже писав в соцмережах  – цей курс це був мій найкращий інвестований час у 2014 році :-);
  • відвідування сайту вже перевалило 10000 в місяць; небагато, але порівняно з тим, що було 4000, підросло більш, ніж у двічі;
  • у серпні почав проводити безкоштовні вебінари і з того часу список підписників почав значно швидше рости (думаю окремою статтею опишу процес із вебінарами); на даний момент вже більше, ніж 1000!;

webinars_rule

  • у червні вирішив написати книгу, наприкінці липня почав писати, коли назбирав перших 100 бажаючих у підписниках; до кінця вересня мав драфт, до тепер закінчив інтервю, групу підтримки, роздав рівно половину глав із відео уроками, книгою і кодом; вирішив почати продавати книгу ще під час допилювання глав, так і студентам буде швидше і я отримуватиму реальний фідбек та на ходу робитиму правки; таким чином уже продано 120 екземплярів (коли починав затію, то ставив собі за ціль 100 – думав, що тоді буду задоволений); стало для мене відкриттям на скільки трудозатратно писати технічну книгу; коли починав, то помилився із затратами часу в разів 6-10 :-); якби знав це із самого початку, то, мабуть, ніколи б не наважився; а, тепер, коли стільки продано книг, вже відступу назад немає, ще кілька тижнів і книга буде закінчена; студенти вже активно йдуть в ногу із випуском додаткових глав та виконують домашні завдання і звітують у групу підтримки; думаю скоро будемо зв’язувати успішних студентів із майбутніми роботодавцями; на даний момент книг продано на трохи більше, ніж 12.000грн; звичайно, порівняно із тим, скільки можна заробити програмісту за потрачений на книгу час – це мізерно, але це перша маленька цеглина у напрямку від клієнтських великих проектів до власних продуктів ;-);
  • блог перегнали на нову тему;
  • запустив емейл тижневик.

Все решта

Почав активніше подорожувати. Вся зима – Київ, не рахується 🙂 Червень – Грузія, вересень – Європа, і зараз пишу ці рядки із Таїланду, де живу уже майже місяць. Далі Камбоджа, В’єтнам і аж до Паски… На весь цей двіж із подорожами і міні-життями у інших країнах надихнув відомий львівський блогер та мандрівник Орест Зуб.

Крабі, Таїланд

Крабі, Таїланд

Закинув айкідо, адже із такими поїздками відвідувати тренування не вийде. З іншої сторони, навіть живучи в інших країнах цілий місяць на одному місці, не встигнеш втягнутись у нову секцію із новими людьми + айкідо далеко не всюди знайдеш.

Після Грузії товариш запропонував піти з ним в зал. Пішов. Затягнуло. Затягнув власне азарт до збільшення ваги на штанзі. Сам же ж процес і вправи доволі нудні і не надто подобаються. За все життя займався більше, ніж два роки лише скелелазінням – і весь час було цікаво. Тому зал тепер для мене  – ще один інструмент для самодисципліни + його можна знайти практично у будь-якому новому місті та країні. Побачимо чи протримаюсь хоча б 2 роки 🙂 А, ну і маса не лише на штанзі, а і моя власна також йде вгору. Все життя був худим. З липня набрав 8-9кг, побачимо що з цього всього вийде… 🙂

Відвідав з десяток різноманітних курсів та навчальних тренінгів починаючи від мистецтва спілкування із складними особистостями, ведення консультаційної фірми, і закінчуючими тренінгами для тих, хто не може зранку прокинутись. Частину закріпив на практиці, частина пролетіла повз вуха.

Мало не забув. Встиг купити мотоцикл, трохи “угробити” його і вже планую новенький з наступної весни. Тому скоро буду цей продавати:

Що не вдалося?

Через брак часу практично не просунувся із фірмою щодо налаштування правильного каналу правильних клієнтів. Також не дійшли руки до першого інфо-продукту від фірми. Продаж місячних підписок на фіксовані послуги йде надзвичайно повільно і неефективно, незважаючи на те, що довбимо цей напрямок по повній програмі. Треба буде щось змінювати у підході. Загалом вихід на новий рівень доходу із фірмою практично повністю провалився.

У навчальному напрямку не дійшли руки до запуску курсів. Книга забрала увесь час. До речі весь час не лише на навчальний напрямок, але і велику долю часу, що мав приділити фірмі. Важко фокусуватись на двох речах. Можливо цього року це все переосмислю і якось оптимізую. Ще не придумав як.

Написання 500 слів в день – протримався максимально один місяць. Після 1-3 денних перерв – повертався. Потім через книгу доводилось писати інколи і 10000 слів в день. Це виснажує. Відповідно були періоди, коли весь тиждень на клавіатуру не міг дивитись.

Хотів політати на параплані. З погодою не вдалось.

Що далі?

Далі добиваю книгу найближчими тижнями. І допомагаю найуспішнішим студентами влаштуватись на їхню першу роботу.

Після цього берусь по повній за фірму і робимо все те, до чого не дійшли руки у минулому році:

  • продати стільки фіксованих помісячних пакетів послуг, щоб хоча б на половину перекрити бюджет зарплат програмістів;
  • хоча б на 50% перейти на проекти по Django; зараз фірма займається трьома напрямками Plone CMS, WordPress, Django; взалежності від типу проекта;
  • виростити аудиторію однодумців до 1000 підписників;

Цей рік буде перехідним роком для нашої фірми від повністю клієнтських робіт, до продуктизації сервісів та інфо-продуктів.

У навчальному напрямку планую запустити цілий ряд навчальних продуктів, щоб забезпечити повний навчальний цикл для людини від нуля і аж до пошуку першої роботи:

  • для нулячих: емейл підписка на щоденні мікро-уроки в емейлах – текст + відео; тематика: python, ООП, рефакторинг, html, css, javascript; базуватиметься на щомісячній підписці;
  • для тих, хто має базу Python: книга Веб-розробки з Python та Django для Початківців. Із закритою групою підтримки, це по-суті як із ментором. Ми там дуже класно уже тусуємось і допомагаємо один одному; ціль на рік – продати 1000 екземплярів; вже є хороший план як це зробити і допомогти якомога більшій кількості початківців;
  • для тих, хто успішно освоїв веб-розробку – курси до побєдного кінця – пошук роботи, інтерв’ю, резюме; помісячна оплата і так допоки не знаходимо роботу.

Звісно буду оновляти і додавати екстра продукти до освовного продукту – книги по Django. Будуть теми для просунутих: TDD, оптимізація швидкодії, meteor programming (на прикладі розробки чату) і ще багато багато є інших ідей. Що саме буде першим – в процесі визначатиму спілкуючись із програмістами.

Також планую далі продовжувати проводити вебінари та платні майстер-класи.

Подорожувати сподобалось, тому експерименти із поїздками залишаються на наступний рік також. Це допомагає виділяти більше часу на дозвілля і не просиджувати все життя за компом. І при цьому розумніше та ефективніше використовувати свій зменшений робочий час.

***

Хочу особливо подякувати хлопцям із моєї команди у SoftFormance, адже прикривали мою спину неабияк цього року! Ну і, звичайно, усім вам за те, що заходили, читали і всіляко підтримуєте у моїй діяльності. Без вас усіх це все не мало б змісту! А листи, які регулярно отримую від тих, хто скористався моїми платними та безкоштовними продуктами і послугами – мотивують продовжувати навчальну діяльність.

Планів і задач багато. Працювати є над чим і починати треба уже завтра. Якщо кожен із нас займеться тим, що він вміє найкраще і на совість це робитиме – від цього буде краще не лише йому, але й усім, хто його оточує. На глобальному ж рівні це також позитивно відобразиться на економічному стані нашої держави. А з хорошою економікою можна побороти усі інші проблеми.

Тому я для себе чітко вирішив, що сідаю на жорстку інформаційну дієту наступного року, засукаю рукава та по-максимуму працюватиму над тим, що вмію робити найкраще. Цього і вам бажаю 😉

З новим роком!

А який у вас був 2014 рік? Що вдалося, а до чого руки не дійшли? Чим плануєте зайнятись у 2015-му?