У цій статті поділюся з вами враженням від події, яку відвідав цієї суботи 26 жовтня – iCamp 2013. Наприкінці статті також розкажу кілька фішок – як взяти для себе максимум користі від конференції.

iCamp 2013

iCamp 2013 @ фото взято з smcamp.com.ua

iCamp 2013

iCamp – це щорічна конференція (інтернет-форум) основними темами якої є інтернет бізнес, інтернет-маркетинг, SEO, блоги і все решта що має пряме чи опосередковане відношення до грошей в інтернеті 🙂 Відбувається вона у Львові зазвичай в осінню пору і на даний час є однією з найбільших інтернет подій як мінімум на західній Україні.

На iCamp я був вперше, і перше враження від події залишилося надзвичайно позитивне. Маса класних доповідей у три потоки (кожні 30 хвилин починалася нова доповідь протягом усього дня, лише з перервами на обід і кілька кофі-брейків), чудова тусовка спеціалістів в IT та інтернет галузі, якісна організація – усе це вкупі дозволило мені провести суботній день не лише в кайф, але й з користю!

Недоліком конференції був той факт, що кілька спікерів не змогли приїхати і графік події дещо змінився. Проте, беручи до уваги кількість презентацій (а це було мало не 40 сесій!), цей недолік був швидше незначним.

А тепер трішки детальніше про трійку презентацій, які мені найбільше сподобалися. Мушу зазначити, що в короткій 30 хвилинній сесії манера подання і зацікавлення глядача відіграє значно важливішу роль аніж сам зміст презентації, для того щоб кінцеве враження про виступ залишилося позитивним і презентація запам’яталася на довго 🙂

Вікторія Бондар “Продаємо добро”

Ця презентація мені сподобалася найбільше. Вікторія поділилася історією соціального проекту Українська Біржа Благодійності. Суть проекту – збирати кошти на допомогу людям , що їх потребують. Вони змогли вивесту справу пожерт в Україні на новий рівень. Крім того, що це перша успішна благодійна організація саме в інтернеті у нас, вони не просто просять гроші, а продають можливість долучитися до важливої справи, як от врятувати людське життя!

Цікавий факт. Більшість грошей приходить від звичайних людей і в невеликих сумах. Незважаючи на усі намагання Вікторії і її команди отримати більшу підтримку від великих компаній, їхня загальна частка пожерт є незначною. В основному відмовляються.

Мені особисто дуже імпонує даний проект і відтепер буде значно легше знаходити проекти, де я можу бути корисним і надавати допомогу. Бажаю Вікторії і її команді ентузіазму та наснаги і надалі продовжувати цю непросту справу!

Андрій Логвін. IT Trends: World, Ukraine, ModnaKasta

Сам факт, що про великий український проект ModnaKasta.com розповідатиме її головний драйвер і покровитель – Андрій Логвін, уже робив дану презентацію цікавою.

Андрій розказував цікаві факти про проект, зокрема те, які частини свого бізнесу напочатках вони аутсорсили, і те як пізніше прийшлось це виконувати самим. А саме – логістику та програмування, адже це одні з найважливіших частин великого онлайн магазину. Навіть вже мають величезний гарний офіс для програмерів.

Також з розповіді можна було зрозуміти, що керівник ModnaKasta захоплюється проектом Amazon.com i у певних речах пробують слідувати їхньому прикладу.

Іншим цікавим моментом була розповідь про поточних і потенційних майбутніх конкуретнів Модної Касти. Поки їм боятися нічого, але в найближчому майбутньому з’являться нові сильні конкуренти. Проте, як сказав, Андрій – вони готові до нових конкурентів 🙂

Орест Зуб “Як організувати грандіозну інтернет-подію з мінімальний бюджетом. Онлайн Конференція! Це може кожен”

Орест Зуб – україномовний блогер-мандрівник, в першу чергу відомий завдяки своєму проекту OpenMind.com.ua. Нещодавно він вже вконтре провів успішно онлайн конференцію і на даній презентації ділився досвідом, а також надав детальну покрокову інструкцію як самому організувати дану подію.

Онлайн конференція – це ніби звичайна подія, як от наприклад iCamp, але в інтернеті. Не потрібно знімати приміщень, заставляти спікерів виїджати в інше місце, і т.д. Обходиться в мінімум грошей використовуючи один із доступних онлайн сервісів для створення відео конференційної площадки.

Так само як і в офлайн конференції, основна мета онлайн конференції це:

  • в першу чергу принести користь слухачам
  • надати можливість спікерам поділитися своїм досвідом, і дати про себе знати світові
  • піднести авторитет/експертність організатора в тій чи іншій галузі

Мені ця презентація була дуже цікава, адже в найближчному майбутньому також планую проводити конференції на програмістські тематики. Зокрема для початківців.

Як отримати максимум користі з конференції

І на закінчення, кілька фішок які я використовую, щоб не лише отримати задоволення від конференції (та й будь-якої іншої події “по-інтересах”), але й максимум користі. Як то кажуть – відбити квиток 😉

Обов’язково складаю мінімальний список цілей, які повинен виконати під час події

Список в першу чергу дає мені зрозуміти чи конференція буде мені корисною, а чи можливо я просто хочу потусити, провести якось час. Наприклад цього разу у мене він був таким:

  • познайомитися з доповідачем презентації на юридичну тематику, щоб отримати безплатну швидку консультацію стосовно інвестиційного питання
  • отримати покрокову інструкцію щодо того як організовувати онлайн конференцію (це мені потрібно для майбутньої онлайн конфи для програмістів-початківців)
  • дізнатися більше про SEO, зокрема з’ясувати кілька питання стосовно Google PageRank (для цього я познайомився з близько 5-ма SEO спеціалістами під час кофі-брейків, і отримав масу відповідей 🙂 Це мені потрібно для одного з моїх поточних клієнтів.

Занотувати основні тези в записник під час презентації

Як то кажуть, не записане – забуте. По кожній презентації намагаюся занотувати основні тези, плюс інструкції щодо дій. Просто прослухана доповідь залишається лише корисною інформацією, а записаний список дій – планом для виконання після конференції.

Підготувати бейджик з іменем та родом зайнятості

Під час тусовки дуже корисно бачити хто чим займається по бейджику, що висить на грудях. Тому важливо самому його носити і впевнетися що інформація на ньому є правильною: ваше ім’я та вид діяльності. Так і вам легко знайти того хто вам потрібний, і вас знайдуть потрібні люди 😉

Ну і  звичайно не встидатися 🙂 Бути проактивним, підходити знайомитися, спілкуватися та “туснячити” з якомога більшою кількістю людей, так можна отримати більше цікавих та корисних контактів, і звичайно допомогти іншим корисною порадою чи знаннями.