У 2006 році, одразу після завершення навчання у ВУЗі, я влаштувався працювати на свою першу роботу джуніор програмістом.

Вже тоді у перший рік роботи я розробив більше 5ти пет проектів. Серед них гра-симулятор піаніно на PyGame фреймворку, гра морський бій, гра пакмен, гра 2D пінг-понг, менеджер mp3 файлів для віндовса,…

Спочатку ці проекти були заради процесу, досвіду і я просто отримував масу задоволення як від процесу, так і від результату.

В перші 3 роки мого програмістського досвіду я досить непогано опанував 4 мови програмування.

Але з часом моя мотивація змінювалась…

Я вже не просто хотів вивчати нові технології і кайфувати від процесу, але почав мріяти про власний бізнес, про стартапи, про власні програмні продукти, які приноситимуть мені гроші. На які я зможу жити і не залежати від роботодавця.

Впевнений, якщо ви вже почали програмувати (а тим більше якщо вже давно програмуєте), тоді неодноразово задумувались над власними проектами. А можливо, як і я вже багато чого спробували і розробили.

Фріланс

В 2009 році я почав фрілансити і розробляти стартапи для своїх клієнтів. Це тривало до 2011 року.
Протягом цих років я зробив ще дві спроби власних продуктів: каталог готелів (і відпочинкових закладів) міст України і тайм трекер сервіс в якості SaaS (software as a service).

Цього разу, я вже пробував продавати потенційним клієнтам. Нажаль успіхи були не дуже.
Як виявилось на той момент, будувати програмні продукти я вмів краще ніж їх продавати.

Далі – більше…

У 2011 клієнтів у мене стало більше, і ми невеличкою командою у 4 людини запустили агенцію з розробки програмного забезпечення SoftFormance.

До 2014 я продовжував експериментувати із власними продуктами паралельно заробляючи з клієнтських проектів.

Ще дві спроби не увінчались успіхом: готельний букінг менеджер та хром плагін для покращення функцій Amazon каталогу продуктів.

Фейлів було багато і я нарешті почав розуміти, чому не вдається…

Я починав не з тієї сторони.

Я будував софт і тоді думав куди його пристроїти 🙂

Коли я це зрозумів, і подумав як по іншому потрібно підходити до продуктів, наступні кілька спроб були доволі вдалі.

Один із останніх продуктів, який ми продовжуємо із партнером активно розвивати, ми запустили правильно підготувавши плацдарм. Це SaaS із автоматизації маркетингу у FB Messenger – Opesta.com

Очевидно, що перед початком розробки нового програмного продукту потрібно дослідити ринок. Дізнатись, чого бракує і як це побудувати правильно.

Проте цього не достатньо. Особливо, якщо це буде для вас першим бізнесом.

 

Саме так, прибутковий софт – це повноцінний бізнес.

І потрібно бути до цього готовим.

І якщо, ви такий як я програміст, який завжди мріє про більше, тоді ви точно неодноразово думали (або і пробували) про свій продукт.

В такому випадку, в мене велике до вас прохання: не повторюйте мої помилки і не витрачайте 10+ років на десятки невдалих спроб, недоспаних ночей і десятки тисяч доларів на підтримку “поганих” продуктів…

Для вас я підготував список із 6-ти пунктів, які ви повинні пройти від початку до кінця, перед тим як почати розробляти новий продукт.

Це зекономить вам час, зусилля і багато нервів.

Користуйтесь: https://softformance.ck.page/software-checklist

Якщо у вас є уже ідея для софта – коментуйте внизу, опишіть коротко ідею, який у вас уже досвід і давайте разом брейнстормити.

Успіхів!